POŠTA

Pun mi kufer kritičara

"Pametnom i jedna dosta"; "Vreme" br. 593

Izjela me sujeta. Neispavan, podbuo i besan, tog jutra sam kao furija uleteo u agenciju i, unevši se novoj sekretarici u lice, prosiktao: "Mirjana, da li ti misliš da si imala neku korist od toga što si pročitala naš oglas za sekretaricu u novinama!?" "Da, dobila sam posao", odgovorila je.

Uh, dobro je! Inteligentna devojka, takvu smo i tražili!

Smatram da mi ova pozitivna evaluacija efekata našeg "neuspelog reklamnog oglasa", kako ga je nazvala Nadežda Milenković, daje pravo na komentar.

Moje je skromno mišljenje da uloga oglasa za radno mesto počinje i završava se na pružanju informacije i da on ima reklamnu ulogu koliku i čitulja, horoskop ili vremenska prognoza, ali krenimo od početka.

Sve je počelo s jednom običnom spajalicom. Spajalica se pojavila u novinskom oglasu kojim smo obaveštavali zainteresovane da nam je u agenciji upražnjeno mesto sekretarice.

Nespremni na to da gospođa Milenković samo čeka naš oglas kako bi otvorila kolumnu u nedeljniku "Vreme" u kojoj će se obračunavati s onima koji "prave reklame od kojih vam se diže kosa na glavi", naivno smo se oglasili.

U naslovu oglasa, istina, nismo decidno naveli da raspisujemo konkurs za sekretaricu, jer mi nismo Zavod za zapošljavanje, nego marketing agencija, pa smo se u oglasnom rešenju, shodno delatnosti kojom se bavimo, poigrali simbolikom. Oglasom je dominirala spajalica, kao simbol veze, povezivanja ili spajanja, što je jedna od osnovnih uloga sekretarice, barem u našoj agenciji. Spajalica je trebalo da pokrene takav asocijativni proces kod čitalaca.

Poštovana koleginice Milenković, svih 70 kandidata, koji su pročitali naš "neuspeo oglas" i javili se na konkurs, u spajalici su prepoznali sekretaricu, a da to nije "povredilo njihovu inteligenciju".

Da je i vama na početku (a ne na kraju) oglasa bilo jasno da tražimo sekretaricu, verovatno naš oglas ne bi povredio ni vašu inteligenciju. Siguran sam da oglas u tom slučaju ne biste ni pročitali do kraja, jer vam je takva informacija nevažna, a njegovo kreativno rešenje daleko je od kreativnosti za koju je vaša agencija zasluženo dobijala nagrade u Portorožu i Kanu.

Ipak, nadam se složićete se, kreativnost (C – creativity) u oglasu za radno mesto i nije neophodan element iz ABCede dobre reklame (by N. Milenković). Da li treba još jednom da napomenem da naš oglas nije ni bio reklamni! Ovaj "neuspeo oglas", kako ga vi procenjujete, pročitalo je, od početka do kraja, osim vas (vama nije bio ni namenjen) još najmanje 70 ljudi (kojima je i bio namenjen). Dakle, privukli smo pažnju čitalaca (A – attention). U tom oglasu mi smo ponudili, a oni prepoznali vlastitu potencijalnu dobit (B – benefit), odnosno šansu za zaposlenje.

Iz istog broja

Esperanto i srpski

Nada Perpar-Prokić, Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu