POŠTA

Pravo i pravda

"U službi svoga predsednika"; "Vreme" br. 759

Kao čovek koji ima normalan osećaj za pravdu, dobro i loše, imam problem s kaznama izrečenim Legiji i kompaniji, što za ubistvo na Ibarskoj magistrali, što za ubistvo Stambolića, a verovatno ću imati i za presudu za atentat na premijera Đinđića…

Gledao sam dokumentarac na Eksplorer kanalu o direktoru kompanije za osiguranje koji je u Americi proneverio 180 miliona dolara i za to dobio 416 godina robije! Znači, nikada nije držao oružje u životu, nije nikoga ubio, ali je uništio (finansijski) živote mnogo ljudi.

A naš "heroj", propali trombonista, zastavnik u Legiji stranaca i pukovnik u Srbiji, za organizaciju ubistva četiri osobe dobio 15 godina, za ubistvo Stambolića 40 godina!

Pa gde to ima osim kod nas? Zašto kazne ne mogu da se sabiraju? Neka mi neki genijalac s Pravnog fakulteta to objasni! Da li to znači da američki i drugi pravnici u svetu ne znaju pravo? Možda i ne znaju, ali znaju šta je pravda! Nije pravda da neko u tri različita suđenja ukupno dobije 95 godina robije, ali može da odsluži samo 40!

Da li to znači da kada bi Ratku Mladiću bilo suđeno u Srbiji za ubistvo 7800 muslimana iz Srebrenice, on bi dobio samo 40 godina? E, to onda ne bi bilo fer prema – Legiji.

Iz istog broja

Malina republika

Darko Karanović, elektronskom poštom

Strategija i taktika

Milan Čavić, elektronskom poštom

Opera

Ivana Mladenović, Australija

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu