POŠTA

Novi talas u armiji

"Otvoreno pismo generalu"; "Vreme" br. 838

Veoma je upitna konstatacija da general Ponoš nije "opterećen ratnim zločinima"… Gospodin samo predstavlja novu generaciju, neki kvaziurbani nju vejv armadnog vrha, a u poslednjim decenijama je bilo već par takvih modernizovanih komandanta (Obradović, Pavković…). Činjenica je da je gospodin general rodom iz Orlića, svakom ko iole ima predstavu o tom kninskom zaleđu i u vezi sa recitovanjem floskula o neutralnosti i profesionalizmu (pročitao sam intervju sa generalom Ponošem) jasno je da je mladi komandni kadar i te kako opterećen ratom i zbivanjem na tim teritorijima poslednjih dvadesetak godina.

Doduše, ne kao feldmaršali Mladić, Avramović, Adžić i slični, ali ipak je on samo pripadnik reformisane JNA, koja se nepovratno iskompromitovala u svim ratovima devedesetih godina XX stoljeća.

Svakako je zanimljivo čuti nekoga ko govori relativno pismeno, ali to je ipak i dalje vojni starješina, kojem je mjesto samo u kasarni i na poligonu, a nikako da drži mudro slovo i da (pomalo cinički) raspreda priču o modernizaciji, o međunarodnoj suradnji i slično.

Jako dobro poznajmo sistem bivše JNA, i naivno je vjerovati da se on može tako brzo mijenjati… Nemojmo se lagati, samo je ispred stamenog stroja izbačen jedan žrtvovani mladac, dok će se konci velikih strateških pomaka još uvijek (i još dugo) vući negdje drugdje, u Cvjećari, na Belim vodama ili Han Pijesku… nebitno.

Iz istog broja

Veliki samo tompus

Miloš Baroš, elektronskom poštom

Šta vozi M. Vasić

Vlasta Petrović, elektronskom poštom

Oprez i s petardom

Branko Ljuboja, elektronskom poštom

Australijsko leto

Vladimir Stajić, elektronskom poštom

To je nemoguće

Bojan Milovanović, elektronskom poštom

Narod i elita

Janko Janković, elektronskom poštom

Osrednji igrači

Vesna Radmilović, elektronskom poštom

Uloga kišobrana

Miki Stojadinović, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu