POŠTA

Nova Tošićeva teza

"Ukinuti Komesarijat"; "Vreme" br. 800

Zahvaljujem se na pohvalama Ozrenu Tošiću, bivšem komesaru za izbeglice (mart 2003 – mart 2004) povodom teksta o problematičnom Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o izbeglicama ("Ko pokušava da zaradi na najvećoj srpskoj sirotinji", "Vreme" broj 798). Bivši komesar je izneo mišljenje da u Srbiji zapravo nema više izbeglica, te da stoga Komesarijat za izbeglice treba ukinuti, a brigu o nekadašnjim izbeglicama, sada državljanima, prepustiti Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu.

Ne mogu da se složim sa tezom bivšeg komesara da danas izbeglica u Srbiji više nema. Konačno, to bi značilo da je za samo nešto više od dve godine, od kada Tošić više nije komesar, njihov problem u potpunosti rešen. Naime, Tošić za vreme svog mandata nije iznosio navedenu tezu.

Problemi nisu rešeni, između ostalog i jer ništa od dobro započetih poslova komesara Tošića i njegovog tima nije do danas privedeno kraju. Postoji još najmanje 40.000 izbeglica u zemlji (po proceni UNHCR-a) koji iz nekog razloga ne vide alternativu u ponuđenim rešenjima (državljanstvo, povratak), a takav izbor je njihovo apsolutno i primarno pravo. Problem, dakle, treba tražiti u pitanju zašto nema alternative izbeglištvu. Predlog novog zakona ne najavljuje ništa dobro.

Iz istog broja

Neće biti jedna televizija

Boban Skerlić, Happy TV

U jednom komadu

Milan Uzelac, elektronskom poštom

Zna Bili gde je lova

Vojislav Carević, elektronskom poštom

Soros nema veze sa Trepčom

Majkl Vašon, portparol Džordža Sorosa

Tužna priča, bez kraja

Radenko Popić, predsjednik Regionalong odbora za pomoć izbjeglicama Vojvodine

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu