POŠTA

Netačno o “beretkama”

"Oružana pobuna"; "Vreme" br. 567

U široj srpskoj javnosti postoji potpuno iskrivljena slika o ulozi, upotrebi i značaju specijalne jedinice nazvane Crvene beretke. Sa raspadom Jugoslavije i početkom sukoba na ovim prostorima bilo je neophodno formirati borbenu jedinicu visoke profesionalnosti koja bi bila u stanju da se suprotstavi raznim specijalnim jedinicama i specijalcima koji su počeli da se pojavljuju u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni.

Krajem 1991. godine u okviru MUP-a Srbije, odnosno službe DB-a (Državne bezbednosti) formiran je JSO (Jedinica za specijalne operacije). Kao i svuda u svetu napravljena je pažljiva selekcija na dobrovoljnoj osnovi mladića sa izrazitim psihofizičkim sposobostima. Naši stručnjaci su uspeli da u veoma kratkom vremenu tu jedinicu tako pripreme i opreme da ona postane dominantna borbena formacija na ovim prostorima.

Danas je JSO specijalna jedinica sa najvećim borbenim iskustvom na svetu i potpuno je razumljiv interes Zapada da ona bude razorena ili još bolje rasformirana. Zapad to pokušava da uradi pomoću optužnica Haškog tribunala stalno "istražujući" navodne zločine Crvenih beretki kojih nije bilo. Nije ih bilo zato što je ta jedinica korišćena samo za one zadatke koje policija i vojska nisu mogle da obave. Odnosno za specijalne zadatke u dubini neprijateljske teritorije i za neutralisanje specijalaca u protivničkim redovima. Ona nije imala prilike da se susreće sa civilnim stanovništvom jer bi to bilo kao da tenkom gađate komarca. Potpuno je razumljivo zašto je ta jedinica držana pod velom tajne i daleko od očiju novinara. Da li vas možda CCN obaveštava o delovanju Delte, ili BBC o tome ko sačinjava i ko komanduje Gurkama.

Potpuno je netačna i zlonamerna priča da su Crvene beretke učestvovale u prebijanju građana na demonstracijama u Beogradu i slično. Te laži je lansirala tadašnja opozicija a sadašnja vladajuća garnitura u saradnji sa "nezavisnim medijima".

Crvene beretke su do sada u svojim redovima imale blizu 50 poginulih i skoro 200 ranjenih boraca. Mislite da su svi ti mladići stradali u demonstracijama na beogradskim ulicama? Ne, nisu, gospodo. Tačno je da su Beretke tog kritičnog 5. oktobra bile u Beogradu, ali su odbile da intervenišu. Budite sigurni da su one intervenisale, bilo bi hiljade mrtvih ali bi režim Miloševića bio odbranjen.

Iz istog broja

Osnovna pravila

Aleksandar Crkvenjakov, novinar

Od Slobe do…

Nebojša B. Dimitrijević, Ženeva

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu