POŠTA

Neodgovorna vlast i posledice

"Geografsko poreklo restriktivnih zakona"; VREME 1059

Ovih dana gradske vlasti Beograda donele su Odluku o komunalnom redu prema kojoj se kažnjava sušenje veša na terasama.

Na prvi pogled Odluka je sasvim ispravna. Ovo što sledi otvara mnoga pravna i druga pitanja: godine 1988. donet je u Srbiji Zakon o nadziđivanju zgrada i pretvaranju zajedničkih prostorija u stanove (objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 24/88 i "Sl. glasniku RS", br. 46/94).

Zajedničke prostorije, prema ovom Zakonu su perionice, sušionice i prostorije Kućnog saveta. Donošenje ovog Zakona usledilo je posle višegodišnjeg stihijskog zauzimanja, bespravnog useljavanja, otimanja, ovih prostorija. Na sasvim određen, zakonski, način ozakonjene su sve prethodne stihijske radnje i data su krila novim, sada zakonskim, otimanjem navedenih prostorija. Jedna zakonska pravna odredba dobila je sada konkretnu materijalnu i fizičku dimenziju! Ovaj Zakon prestao je da važi 1994. godine, "Sl. gl. RS" 46-94.

Zakon koji je tada donet bio je u suprotnosti sa Pravilnikom koji je predviđao projektovanje zajedničkih prostorija, određivao parametre, veličinu, položaj ovih prostorija, bez kojih nije mogla da se dobije ni građevinska niti upotrebna dozvola ovih objekata.

Danas, posle 23 godine, sušenje veša na terasama, kao direktna posledica Zakona iz 1988. godine, se kažnjava! Nije potrebno potezati pravnike, dokazivati, objašnjavati zašto se u Beogradu veš suši na terasama. Jasno je da je to direktna posledica Zakona iz 1988. godine. Jasno je da je to čisto zakonsko razbojništvo! Koliko je Odluka o komunalnom redu apsurdna vidi se po logici stvari koja sledi: ako je danas zabranjeno sušiti veš na terasama, onda je logično da vlast, odgovorna za svoje postupke, tj. zakone, vrati svim zgradama zajedničke prostorije! A to znači iseliti, osloboditi, remontirati sve ove prostorije i predati ih stanarima za sušenje veša. Kako je ovo apsolutno nemoguće, to je i najbolje objašnjenje koliko je Odluka o komunalnom redu apsurdna, koliko je vlast u Srbiji neodgovorna, stihijska, divljačka. Nije moguće prenebreći sopstveni Zakon i posledice tog zakona i donositi novi, a sve na štetu građana. Građani nisu dužni, u pravnoj državi, da snose materijalne i druge posledice neodgovorne vlasti, kakva je u Srbiji.

Iz istog broja

Žalosna cena mira na Balkanu

Stipan Šarčević, elektronskom poštom

Kako zabašuriti fijasko

Momčilo Vladičić, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu