POŠTA

Na stid potomstvu

"Žirafa pored gazele"; VREME 935

Predlažem gradskim vlastima da prestanu sa infantilnim skrivanjem iza akademika Hajdina. Akademik Hajdin je stručnjak za mostove… A monstrum koga su krenuli da grade preko špica Ade (tj. mpša) zadire i u niz drugih oblasti.

Kao neko ko se bavi javnim zdravljem, na primer, tvrdim da je mpša zdravstvena katastrofa, a znam eksperte drugih nauka koji dokazuju da je isti taj mpša – urbanistička, ambijentalna, ekološka i ekonomska tragedija.

Sam po sebi, inače, mpša je dovoljan dokaz da se interesnoj grupi koja nam ga je podmetnula postavi dijagnoza reptilskog mozga koji funkcioniše po principu: što skuplji projekat, to opsežnije ugrađivanje.

Puneći račune bezočnoj nekolicini, međutim, svima nama, odnosno Beogradu kao zajednici, uz čitav spektar šteta, mpša nameće imidž nekrofilnog mačizma, udruženog sa patološkim egzibicionizmom.

U vezi sa njim, doduše, može se navesti i jedna pozitivna stvar – to što će današnja novorođenčad, kada dosegnu punu zrelost, najviše zbog stida od prethodnika koji su ga napravili i nas koji smo tu sramotu dozvolili, doneti odluku da se mpša sruši.

Prognoziram da će, po obavljenom poslu, na prodisaloj Adi organizovati lepu zabavu.

Iz istog broja

Igre bez hleba

Dragan Pjevac, elektronskom poštom

Ljubav i zrnca

Dragan Parežanin, Italija

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu