POŠTA

Ministrova svest i savest

"Šta je tu nacionalno"; VREME 950

Gospodin Rajko Maksimović možda nije dobro obavešten, ali Filharmonija u svojoj sezoni ima u svom bogatom repertoaru i srpske kompozitore i to često, a to što on nije posećivao "Kolarac" petkom govori o njegovoj kulturi posećivanja koncerata. Nije tačno da ne nastupa sa domaćim solistima… baš prošle nedelje je bio bariton gdin Lučić, kao i gdin Aleksandar Madžar i mnogi drugi koji su svetski poznati i priznati svetu a i domaćoj publici. Kada kritikuje koncept dela sezone Beogradske filharmonije ja moram naglasiti činjenicu da kada bi domaći moderni, ili savremeni kompozitori, pisali lepšu i kvalitetniju muziku, verujte da bi sami muzičari bili ponosni i uživali u izvedbama te muzike…

Ako orkestar RTS-a već snima i gaji u svom repertoaru isključivo ili pretežno domaće kompozitore i njihova dela, soliste i dirigente sa domaćeg terena, onda neka oni to i dalje rade (uspešno???) pa neka dostignu barem deo već postojećeg kvaliteta visoko kotirane u evropskim razmerama, kulturne ustanove kakva je Beogradska filharmonija… mislim da će orkestru RTS-a za to trebati mnogo više od većih plata… nažalost!!! Kvalitet kadrova je od esencijalne važnosti, a za to je potrebno mnogo rada, truda i požrtvovanosti… vanserijski menadžment, brzo poslovanje, vešta administracija, odgovornost na svakom koraku, upućenost u svetske trendove u svakom pogledu i mnogobrojne druge stvari.

S toga ne delim mišljenje kompozitora Maksimovića… jer naposletku, NE MOŽEMO SVI BITI JEDNAKI, jer to nije ako ništa drugo ni u svojstvu prirode.

Što se tiče ministra komentar je suvišan… sve što je rekao i objavio za medije je za njegovu ličnu sramotu. Ako on ne zna kako da vodi resor i ako nije sposoban, onda neka to prepusti nekom sposobnijem. Da bi doveo u red bar minimum minimuma! Barem JEDAN zakon u kulturi koji nije urađen za osam godina… Da odvoji najvažnije, važno i manje važno i postavi hijerarhiju u kulturnoj lestvici. I neka se pojavi barem jednom na koncertu klasične muzike… možda će malo razviti svoj unutrašnji svet i rasvetli savest.

Iz istog broja

Srce mi se cepa

Milan Živković, elektronskom poštom

Modesti Blejz na porođaju

Branka Stamenković, Građanska inicijativa "Majka hrabrost"

Čiji je Mokranjac

Hajnrih Berman, elektronskom poštom

Sve je tu nacionalno

Aleksandar Latković, prvi violončelista Beogradske filharmonije

Matematika i mišljenje

Aleksandar Stević, Nju Hejven, Konektikat, SAD

Pominjanje srpstva

M. Mihajlović, elektronskom poštom

Čudim se, čudim…

Nenad Marinković, elektronskom poštom

Pucanje od muke

Marija Jovanović, elektronskom poštom

Srž problema

Igor Ranković, Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu