POŠTA

Mera realnosti

"Nelagoda i stid"; "Vreme" br. 824

Čitalac ima primedbu na tekst glavnog i odgovornog urednika zato što ga branim kada ne bi trebalo i piše: "ali policy se ne vodi preko novina kao što je "Vreme" – na glavne se aktere utiče na drugim mestima i u drugačijem kontekstu"… Zašto se govori o "policy" ("a course or a principle of action adopted or proposed by an organization or individual") kada je to komentar? I na kom mestu nego u časopisu "Vreme"? Mislim, može i u "Politici". Svejedno, Žarković je pre svega novinar i prostor u kome se izjašnjava jesu, pre svega, novine.

Što se tiče konteksta, to je sasvim legitimno novinarsko mišljenje da bi DSS i DS trebalo da imaju dugoročniju saradnju. Ko ne želi da prihvati činjenicu da SRS ima najširu političku podršku birača, ne može ni da shvati da je ta saradnja poželjna u političkoj realnosti Srbije.

Zatim, šta bi trebalo da bude kontekst nečega: "mali, zbrzani dogovor stranaka establišmenta o produženju vladanja"? Kao da će neke "druge" i nove stranke biti u establišmentu, sve da je i ustav pisan po meri onih koji se "užasavaju" ili "stide", a sa posebnim osvrtom na produženje vlasti? Demokratija je između ostalog i procedura, pa ako ne prihvataš da je politički konsenzus, kako se kaže "stranaka establišmenta", uslov potreban da se ustav donosi ili menja, onda je "užas unisonog metanisanja" (baš odgovarajući izraz "metanisanje") i "stid od turbo-folka" samo prejaka lična impresija.

I da skratim, izbor je referendumsko "DA" ili "NE" dakle kao dovoljan uslov da imamo ili nemamo novi ustav. Uvodnički komentar je stav "ZA" i "PROTIV", razumljiv i dobro opisuje stanje duha i morala kritičara i "kritizera" Predloga novog ustava.

Ko razume shvatiće ili kako je to napisano u uvodniku: "Ove iz nevladinog sektora inače niko neće ubediti da je to netačno ukoliko su oni ubeđeni da je to tačno…"

Iz istog broja

Autonomija nije hir

Tatjana Đukić, elektronskom poštom

Prvi put sa Srbijom

Miloš Baroš, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu