POŠTA

Malo i nisko

"Cern u Vinči"; "Vreme" br. 752

U "Vremenu" od 2. juna 2005. godine pojavio se članak "Cern u Vinči – izlazak u veliki svet", autora Slobodana Bubnjevića, u kojem su iznete dve grube neistine o Projektu TESLA – projektu izgradnje i korišćenja Akceleratorske instalacije TESLA, u Institutu za nuklearne nauke "Vinča". U članku je rečeno da je naše postrojenje, zbog svoje male snage (trebalo je reći: zbog niske energije čestica koje daje), odavno neupotrebljivo za savremena istraživanja u fizici visokih energija, i da mu je Ministarstvo nauke u prethodnom mandatu našlo svrhu u proizvodnji skupih radionukleotida (trebalo je reći: radionuklida) pogodnih za medicinsku upotrebu.

Međutim, naše postrojenje nikada nije planirano za istraživanja u fizici visokih energija. Njegov koncept, na osnovu kojeg je Vlada Srbije u avgustu 1989. godine donela odluku o njegovoj izgradnji, obuhvata osnovna i primenjena istraživanja u fizici, hemiji i biologiji, razvoj tehnologija materijala i nuklearnih tehnologija, proizvodnju radionuklida i radiofarmaceutika, i protonsku terapiju. Treba istaći da se u dotičnoj odluci Vlade Srbije od ovih programa eksplicitno pominje samo proizvodnja radionuklida i radiofarmaceutika, za primene u medicini.

Pored ove dve grube neistine nas je iznenadio i izuzetno negativan stav S. Bubnjevića o TESLI. Ubeđeni smo da je on posledica njegovog površnog i nepotpunog informisanja o našem postrojenju, koje trenutno predstavlja jedinu mogućnost za organizovano dugoročno povezivanje više grupa naših naučnika sa "velikim svetom".

Rukovodilac Projekta TESLA,

Iz istog broja

Kapiranje

Branislav S. Mišković, elektronskom poštom

Balza i trska

Bojan Gajić, elektronskom poštom

Odgovori na pitanja

Milan Vujanić, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu