POŠTA

Ko nam je sve kriv

"Ljutnja i razum"; VREME 894

Zaista je neverovatno koliko jeda i žuči ću još uzaludno i nepotrebno prosuti prateći novosti iz otadžbine koju sam dva puta napuštao, prvi put 1993. iz poznatih razloga i 2005. iz nepoznatih razloga u tom trenutku, ali se moglo pretpostaviti da će ubrzo oni virusi od prethodnih 12 godina vaskrsnuti u možda još goroj mutaciji.

Najgore od svega je da ta teška, trula, smrdljiva demagogija zvana "patriotizam" i njegovi odvratni, lažni, pokvareni, licemerni samozvani branioci i dalje prolaze kao vrhunska erekcija ljubavi prema domovini i sprskom narodu – i da to niko ne vidi?

Ili – još gore – vidi ali neće javno da kaže, ili – najgore – vidi ali ne sme da kaže, jer je "đubretarski patriotizam" postao glavna komponenta moralno-političke podobnosti na koju su se braća Srbi toliko navikli, da više bez nje ni na pišanje ne puštaju u svoju kuću, a kamoli na neko veće sranje.

Pa ko mi je onda kriv za sve to:

1. Koštunica nije dao da se glavni kriminalci iz bivšeg režima kazne i lustriraju. Baš obrnuto, okružio se njima i sad može da im gospodari kako hoće. A on gospodin, u senci šljive krive, pa još mediokritet u značenju – čovek koji se krije od medija.

2. Koštunica je kriv što se zaboravilo ko je izgubio Krajine, Kosovo, Jugoslaviju, Crnu Goru, ponos, dostojanstvo, poštenje, moral… Istom gospodinu doktoru maglologije važna je samo vlast, ajde to donekle i razumem – ko nije odrastao tri ćoška ispod Narodnog pozorišta nema pojma šta znače tri parking mesta na uglu Francuske i Jevremove.

3. Koštunica je kriv što se zataškalo sve zlo zbog koga su u devedesetim stotine hiljada ljudi menjale prebivalište, neko na traktoru, neko u avionu, a mnogi u drvenoj ambalaži s poklopcem.

4. Koštunica je kriv što opet dobijam likvidnu stolicu i netransparentnu malu nuždu od premudrih izjava najvećeg srpskog ološa, dripaca i lopurdi, Nikolića, Dačića, Crnčevića, razih Filareta koji s Bogom imaju veze koliko i moja baba s internetom, o onom u Hagu i da ne govorim…

5. Čeda je kriv što sve isto gorenavedeno i on kaže, ali kad on kaže niko mu ne veruje, jer je mnogo izmišljao po službenoj dužnosti pa mu sad "patriote" tajno dižu spomenik jer da njega nije, koga bi pljuvali po izdajničkoj njušci i hapsili po "Kuriru". Skloni se, bre, Čedo, idi na pecanje, pusti nekog kome će se verovati!

6. Boris je kriv što sve ovo zna, što prvo ne pročisti malo onaj demokratski podmladak koji se okupio oko njega a kome se ništa ne menja jer su taman došli do stančića, lokalčića, upravnog odborčića, a neki bogami i do miliončića.

7. Sam sam kriv što pogrešno primam vesti iz Srbije. Tamo u stvari nema nikakvih problema, samo je dinamika događaja malo žešća, a razuma je sve manje…

Iz istog broja

Uglancane čizme

Branko Ljuboja, elektronskom poštom

Oglasne poruke

Miroslav Milošević, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu