POŠTA

Milena Matić

2. 6. 2004. / 17.07

Kakav užasan dan

O jeziku, brate i sestro

Istoga dana kada je predsednički kandidat istupio na predizborni ring rečima da će "najprvija stvar koju će uraditi biti sađenje salate…", moja drugarica se uporno trudila da "napiše aplikaciju za kredit". Istovremeno, kao da želi da me urekne, nekakva modna novinarka, dok je "bila na iventu", požele svima nama "puno sreće, da nam bude puno bolje, puno lepše i puno više", nečega. To je bio "zadnji put, u zadnji dan, celo vreme" dok nam se, izgleda, "kosa hidrirala", a svi su se igrali igrica na sreću "sa svojim telefonima" i išli na maraton "sa svojim patikama, sa autima ili sa biciklovima, oni skromniji sa prevozom, pojedini i sa njega/nju".

Naravno, dok je ista novinarka bila "na telefonu", pričajući sa "jednom od devojki", iz pozadine se čula pesma kako nekome "dođe da je okrene". I sve bi bilo sasvim uobičajeno, da nekom tržišnom analitičaru nije palo na pamet da baš u tom trenutku treba da počne da "hendluje", što i nama preporučuje. Preporučio nam je i "da se fokusiramo na sebe". Bilo mi je muka. I kao za pakost, javi mi se poznanik, "hjumanresorsis ekspert", da mi objasni kako ću, uz moj "sivi", "dividi", "tivi", a kad bih pride imala i "biemdablju", svakako postati "trendseter", pa će me primetiti "hedhanteri", pa možda čak i nečiji "piar". Ukoliko posedujem "pisi", mogu na adresi "dabljudabljudablju" pronaći "puno toga, sve to loadovati na cede, i apgrejdovati svoj setap".

Moje raspoloženje se rapidno pogoršavalo, upadala sam u sve dublji bedak, da ne kažem smor, te sam utrčala u nekakav "autlet šop", kako bi me mali "sekond hend šoping" oraspoložio, izvadio iz krize. Nije mi bilo spasa, međutim, jer se sa radija čula neka pesma "cijeela, bijeela, … je odnijeela".

Ćelavi tipovi ispred marketa su pili neko piće, "svetsko, i nikakvo", vetar je vitlao prašinu i najlonske kese. Predizborni plakati, nasilno zalepljeni preko svake uspravne površine, urlali su na mene da "gađam u centar, pravo", jer, "narodnjaci su zakon", sestro, kakve god da imaš oči.

Džaba smo krečili. Nije važno, koga briga. A sigurna sam da se ništa od ovoga nije moralo dogoditi, samo da je Pera na vreme otišao u policiju. SIC!

Iz istog broja

Marko Milanković, Bassivity Music

Izmišljeno

Marko Milanković, Bassivity Music, Beograd

Anando Džafić

Čarobnjak, Kusturica

Anando Džafić, Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu