POŠTA

Kad je Isus propovedao?

"Nemirna Sveta zemlja"; "Vreme" br. 556

Ne mogu a da ne reagujem na tekst "Nemirna Sveta zemlja" ("Vreme" br. 556). Neshvatljivo mi je da autor pomenutog teksta ne poznaje elementarne istorijske činjenice i datume, ili da je tako samouveren da iste ne proveri u bilo kojoj enciklopediji. Solomonov ili Solomunov hram (nebitno, jer je u pitanju samo jezička varijanta) poznat kao Prvi hram uništen je u napadu Hamurabijeve vojske 586. godine pre naše ere. Drugi hram sagrađen je u vreme Iroda ili Heroda u I veku pre naše ere (početak gradnje vezuje se za 19. ili 18. godinu pre naše ere) i srušen je 70. godine naše ere. Tit Flavije Vespazijan bio je vojskovođa koji je razrušio Jerusalim i Hram, a tek devet godina kasnije posle smrti svoga oca Vespazijana postaje i imperator Rimskog carstva. Znači, Hram je srušen 140 godina posle datuma koji se navodi u tekstu.

Nastavak teksta nisam čitala. Uvod mi je dao pravo da zaključim da je proizvoljan i neutemeljen.

Mislim da "Vreme" sebi ne može i ne sme da dozvoli ovako flagrantno nepoznavanje osnovnih istorijskih činjenica. Uz to ide i navod da je samo u periodu Krstaških ratova Jerusalim bio u rukama hrišćana ili Jevreja. Kada su po autoru sagrađene Crkva Svetog groba, Crkva Nea… U kom hramu je Isus propovedao i kada – pre naše ere ili kasnije?

Iz istog broja

Mistifikacija i dezinformacija

Dr Žarko Korać, za Vladu Republike Srbije

Šta bi sa uzorom?

Aleksandar Gavrilović, Darija Tankosić, Marina Grihović, Natalija Živanović, Katarina Spasić, Vladimir Martinović, Jovana Popović, Dejan Milivojević, poslednja dva potpisa su nečitka

Šta je bila namera?

Agencija O&M, Dubravka Jovanović, direktor

Ne poznajem V. Popovića

Dragan Novaković, nezaposleni novinar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu