POŠTA

Konkurencija

“Hvatanje u kablovsku mrežu”; “Vreme” br. 706

U vašem veoma opširnom i istraživačkom tekstu o razvoju kablovske TV kod nas gospodin Franc Presetnik kaže da RTS nije koristio prava da se bavi KDS-om jer bi navodno "razvojem i povećanjem broja kanala sami sebi postali konkurencija".

Kao jedan od onih koji su se ovom tematikom bavili (dok sam bio u RTS-u), pored Dušana Mitevića, Velimira Žugica, Tihomira Divjaka, Slobodana Bukvića, Dragutina Markovića, Zorana Milikića, Slobodana Perišića, Bobana Veljkovića, Dragutina Liješkića i još velikog broja ljudi, želeo bih da korigujem ovakvu izjavu.

Kao prvo RTS je bio jedan od prvih članova tadašnjeg JRT-a koji je imao Odeljenje za razvoj satelitske i kablovske TV koje je formirano 1989. godine, i iz ovog odeljenja je posle nastala redakcija satelitskog programa RTS-a koji funkcioniše od 1990. godine.

Kao drugo RTS je sa ostalim članicama JRT-a (postojala je na nivou JRT-a Komisija za razvoj satelitskih komunikacija – sekretar Anaid Pantelić – a u okviru ove komisije radilo je i telo za sklapanje ugovora sa stranim SAT TV stanicama) imao već u toku 1989. i kasnije skopljene ugovore za kablovsku distribucija signala kako u KDS-u tako i po hotelima sa skoro svim velikim satelitskim programima koji su imali takozvana panevropska prava (CNN, Super channel, MTV …)

Kao treće, početkom devedesetih godina RTS je osnovao zajedničko preduzeće sa jednom kanadskom firmom za KDS (kanadski partner je čak iznajmio prostorije u Sava centru) i naručio opremu. Po planu, koliko se sećam, prvi zadatak je bio kabliranje Novog Beograda.

Nažalost, posao je "pao u vodu" jer je navodno PTT tražio isuviše veliku naknadu za korišćenje njihove infrastrukture za polaganje kablova, a nije data dozvola za samostalno polaganje instalacija tako da se partner povukao, a zatim su i politički događaji učinili svoje.

I tada kao i sada po svim istraživanjima domaći programi imaju ubedljivo veću gledanost nego strani TV programi tako da teža "da se RTS nije bavio KDS-om jer bi tako navodno postali sami sebi konkurencija" ne stoji.

Iz istog broja

Saša Strižak

Prevod

Saša Strižak, Beograd

Čitalac iz Novog Sada

Naslovna

Čitalac iz Novog Sada

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu