POŠTA

Hajka na časne ljude

"Slučaj balkanske ptice"; "Vreme" br. 583

Povodom članka "Slučaj balkanske ptice" kao punomoćnik preduzeća Kraljevska prepelica i grofa Pjetra Arvedija d’Emileija molim vas da objavite sledeće.

Pišući o poznatoj aferi krivolova zaštićenih ptica i pominjući u tom tekstu isključivo pomenuto preduzeće i grofa Arvedija, vaši saradnici, iako to izričito ne tvrde, sugeriraju čitaocima nedvosmislen zaključak da su to preduzeće i grof Arvedi glavni organizatori i egzekutori krivolova.

Ova manipulacija zasniva se na nizu poluistina, insinuacija i potpunih neistina, nedostojnih ugleda koje "Vreme" s pravom uživa.

Evo kako stoje činjenice:

1. Preduzeće Kraljevska prepelica i grof Arvedi, niti bilo koji italijanski lovac koji je u njihovoj organizaciji boravio u Vojvodini nisu ubili ni jednu jedinu zaštićenu pticu. Ako vaši saradnici imaju bilo kakav suprotan dokaz, osim praznih naklapanja, zašto ga nisu naveli?

2.

3. U Italiji sudski organi već mesecima vode istragu protiv organizacija i pojedinaca koji su se bavili švercom krivolovljenih ptica. Ti osumnjičeni imaju svoje ime i prezime, među njima nema Kraljevske prepelice ni grofa Arvedija, niti su oni s tim prekršiocima imali bilo kakve poslovne ili lične veze. Zašto onda vaši saradnici, umesto da pomenu te čija se imena znaju, ceo tekst o krivolovu konstruišu na priči o Kraljevskoj prepelici i grofu Arvediju?

4.

5. Što se tiče brojnih izmišljotina i konstrukcija u tekstu, da se osvrnemo samo na neke:

6.

– U sedištu preduzeća u Doroslovu nisu po zidovima ispod pojedinih trofeja okačena imena ministara, političara i "aristokratija" (sic!) s kojima se druži grof Arvedi. Postoje samo dva trofeja ispod kojih je napisano ime jednog našeg građanina, penzionera, koji nije bio ni ministar, ni političar, ni "aristokratija".

– Informacija "poznavaoca krivolovačkog tržišta" da je grof Arvedi, kada je izbila afera sa zaplenjenim pticama, istog dana stigao u Doroslovo jeste primer neprofesionalizma i nepoštovanja novinarske etike. Tu informaciju nisam u stanju ni da potvrdim ni da demantujem jer grof Arvedi dva puta mesečno putuje na relaciji Verona – Doroslovo i zato što ne znam kojeg je to "dana" izbila afera. Ali znam pouzdano (iz istih izvora) da je tog dana glavni urednik "Vremena" viđen kako krišom ulazi u piceriju Golub (a golub je takođe zaštićena ptica).

– Laž je da su u leto 1998. u selu Stanišić lovci Kraljevske prepelice Re di Quaglie lovili prepelice vabilicom, jer u tom selu ovo preduzeće nije organizovalo lov.

– Tvrdnja da je početkom 2001. lovočuvarima zabranjen pristup u lovište Gornja šuma je, da izvinete na izrazu, obična budalaština. Kraljevska prepelica ima svoje lovočuvare koji čuvaju to lovište i stalno su u njemu. Kome je onda zabranjen pristup? A početkom 2001. ovim livištem je upravljalo Lovačko udruženje "Mostonga" iz Odžaka, pa ispada da su oni sami sebi zabranili pristup u lovište!?

– Laž je takođe da Re di Quaglie na svom prospektu javno reklamira ubijanje drozda. Pitajte saradnike da vam objasne kako su ovo izmislili.

I tako dalje.

Suština hajke koja se protiv Kraljevske prepelice i grofa Arvedija vodi od novembra prošle godine, u koju se, nažalost, uključilo i "Vreme", jeste u sledećem.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije formiralo je prošle godine lovište "Gornja šuma" i nakon zakonom utvrđene procedure dodelilo ga na korišćenje Kraljevskoj prepelici koja planira uređenje lovišta i investicije od oko 600.000 DM. Protiv ove odluke Ministarstva, Lovački savez Srbije pokrenuo je upravni spor pred Vrhovnim sudom Srbije. U svakoj normalnoj zemlji stranke bi sada trebalo da sačekaju odluku Vrhovnog suda, koju će Kraljevska prepelica prihvatiti kakva god bila. Umesto toga, Lovački savez Srbije i njegov sekretar Aleksandar Pantelić pokrenuli su pravu hajku protiv Ministarstva poljoprivrede, Kraljevske prepelice i grofa Arvedija, smeštajući ih bez ikakvog osnova u aferu s krivolovom.

Motivi ove hajke poznavalaca krivolovačkog tržišta nama su očigledni, ali nije jasno kakvi su bili motivi saradnika "Vremena" da se u to uključe. Da "Vreme" nije (za ljude određene političke orijentacije, kojima i sam pripadam) postalo relikvija, odgovor na ovo pitanje potražili bismo putem suda. Ovako, preostaje da se to raspravi kao unutarredakcijsko pitanje.

S poštovanjem,

Iz istog broja

Premijer i marketing

Radomir Jovanović, Beograd

Bodovi ili glava

Jovica Krstić, Kopenhagen, Danska

Optužba iz samice

Dragan Vučenović, Sremska Mitrovica

Čuti istinu

Nenad Nikolić, elektronskom poštom

Pogledaj dom svoj…

Aleksandar Crkvenjakov

Olaki sudovi

Miki Marinković Kum, kantautor folk muzike

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu