POŠTA

Došao đavo po svoje

"U iščekivanju saobraćajnog kolapsa"; "Vreme" br. 864

Rekonstrukcija Gazele stvoriće haos u saobraćaju Beograda, piše "Vreme". Šta je tu novo rečeno? Baš ništa! Decenijama se u Beogradu gradi po mozganju političara pri čemu se stručnjaci guraju u deveti plan. Kao jeres se posmatraju iskustva gradova u svetu koji su prošli ovu fazu razvoja, guraju se i ostvaruju političke odluke koje donose dnevne aplauze i ništa više od toga. U stvari, grešim, donose katastrofu gradu u bliskoj budućnosti.

Kada se rekonstruiše ključni most, problem prevoza se rešava pojačanim metro vezama. Svuda u svetu, osim u Beogradu. Klonim se da postavim otrcano pitanje: zašto Beograd još (u XXI veku) nema metro? Nemojmo se vaditi na novac. Moskva gradi metro već više od 70 godina, a Beograd svoj metro nije ni započeo, niti će ga u bliskoj budućnosti započeti. I ako ga počne graditi, to će biti "laki šinski sistem" – pojam koji u svetu, za centar grada, nije definisan.

Kada se rekonstruiše most, saobraćaj se usmerava na zaobilaznice. Svuda, osim u Beogradu. Ne postoji u svetu grad kroz čiji centar prolazi kontinentalna saobraćajnica! Ako ni zbog čega drugog, onda samo zbog zdravlja građana ove saobraćajnice se izmeštaju na periferne obilaznice.

I nikako da se urbanizam Beograd oslobodi političkih nakaznih rešenja. Grade se garaže po gradu iako svetska iskustva govore protiv toga. Ne dopire do mozgova političara da se svi putnici iz vozila koji se nalaze u tri trake celom dužinom Gazele mogu smestiti u srednji autobus. Ne! Malograđanski mentalitet govori da se auto mora parkirati uz radni sto, uz kafanski sto, uz kiosk za novine, uz buregdžinicu, i na spratu ako baš hoćeš…

I novi most koji se planira preko Ade Ciganlije je vašarsko kinđurenje pred svetom, pardon, polusvetom. Kome je potrebna cirkuska atrakcija koja uz to i basnoslovno košta? I u investiciji i još više u tekućem održavanju. Zašto se ne sagradi most od najobičnijih prostih greda, funkcionalnih, racionalnih, jeftinih. E, taj most se neće graditi, kažu naši gradski mudraci! Jednom siromašnom Beogradu treba paravan koji će pokriti sve gluposti. Kome treba pilon (stub) visine 160 metara, sa šumom kablova? Ovako je zamišljen novi most preko Ade, a odbacuje se konstrukcija koja je višestruko racionalnija. U ime čega?

Komentari: Slobodan Ivanović

Iz istog broja

Cena putarine

Dejan Pavlović, elektronskom poštom

A šta je sa novinarskom etikom?

Neda Nikolić-Bobić, književni prevodilac, Beograd

Čekajući odgovor

Dejan R. Popović, Beograd

Narodni umotvorac

Dragan Kremer

Diktirane propovedi

Bojan Budimac, Bodrum, Turska

Zar to nije bajka?

Petra Zečević, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu