POŠTA

Čemu nas uči istorija?

"Čistota Otečestva"; "Vreme" br. 548

Primitivno orgijanje desničarskih, nacionalističkih, klerikalnih i profašističkih elemenata po ulicama Beograda u subotu 30. juna kao javni izraz ekstremne homofobije i linč učesnika GAY PRIDE parade kao i onih koji su došli da im pruže podršku najozbiljnije je upozorenje da je Srbija na raskrsnici.

Pored evropskog puta prema reformama i demokratiji, postoji i onaj drugi, prema vladavini nasilja i terora ulice. Populističke, militantne i nacističke snage nisu oslabile nego su, naprotiv, ojačale, ohrabrene otvorenim i skrivenim porukama koje dolaze od političara iz opozicije, ali i od vlasti.

Organizacije poput Obraza, Foruma roditelja ili Svetosavske omladine, političke partije poput SRS-a, pojedini sveštenici Srpske pravoslavne crkve (kao Žarko Gavrilović), određene javne ličnosti (Olivera Katarina) ali, nažalost, i veliki deo građana, uz uglavnom nemušto i neodlučno izveštavanje medija i suštinsku nezainteresovanost policije, doveli su do toga da se GAY PRIDE parada, koja je u većini svetskih zemalja veseo i krajnje miroljubiv događaj, pretvori u najužasniji otvoreni fizički progon različitosti po ulicama našeg glavnog grada.

Istorija nas uči: ako se danas otvoreno i beskompromisno, svim raspoloživim sredstvima, ne suprostavimo ovim silama destrukcije i mržnje, sutra već može biti kasno.

Zato tražimo:

Da se sve odgovorne političke i kulturne institucije i pojedinci unutar tih institucija nedvosmisleno javno izjasne i hitno zauzmu stav povodom brutalnih subotnjih događaja na ulicama Beograda.

Da se u saradnji sa svim kulturnim i obrazovnim institucijama formira sistematski program edukacije koji bi pripadnike snaga unutrašnjih poslova jasno i obuhvatno upoznao sa njihovim dužnostima i obavezama u zaštiti ljudskih prava i prava manjina.

Da se uz konkretnu podršku svih zvaničnih kulturnih i političkih institucija i u bliskoj saradnji nevladinih organizacija stvori stabilan i snažan front za kontinuiranu odbranu i promociju ljudskih prava.

Da se ministar policije Dušan Mihajlović obrati javnosti i objasni šta je preduzeo da se pronađu nasilnici kao i odgovorna lica iz MUP-a Srbije koji su, svojom nespremnošću da zaštite građane, neadekvatnom akcijom i neprimerenim izjavama, doprineli nasilju na ulicama Beograda.

Da se oglase čelnici SPC-a i objasne građanima da li podržavaju nacističko nasilje sprovođeno u ime njihove institucije

Da Vlada Srbije dâ zvanično saopštenje i objasni građanima da li je Srbija u kojoj se nasiljem sprečava ljudsko pravo na različitost ta nova zemlja kojom pokušavamo da se približimo civilizovanom svetu.

Za Forum pisaca

Filip David, Nenad Prokić, Biljana Srbljanović, Vladimir Arsenijević, Ivan Medenica, Aleksandra Jovićević, Mileta Prodanović, Milan Đorđević, Drinka Gojković, Proglas su podržali: Aleksandra Sekulić, Žarana Papić, Jasmina Tešanović, Srbijanka Turajlić, Slađana Novaković, Igor Dobričić, Gorčin Stojanović, Alisa Stojanović, Tea Nikolić, Obrad Savić, Vesna Bogojević, Jasna Bogojević, Tatijana PavlovićKrižanić, Nataša Kandić, Borka Pavićević, Olivera Mašić, Nenad Baćanović, Natalija Miljković, Saša Marković Mikrob, Olga Suli, Ksenija Vidulić, Stanislava Stanojević, Annelie Aggestam, Svetlana Stamatović, Milan Đurić, Dejan Kršić, Igor Lasić, Irena Bosnić, Dejan Rakin, Ana Rakin, Krunko Lokotar, Marina Martić, Srđan Vejvoda, Gojko Božović, Aleksandra Rašić, Celia Hawkesworth

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu