POŠTA

Nermin Vučelj

Bela knjiga

Članak Slobodana Antonića s pretenzijom da bude naučni esej, jer u njemu on daje definiciju svoje teze šta je to misionarska inteligencija, koje su njene karakteristike i to potkrepljuje citatima i "dokazima", pošto je imenovao srbijanske misionare, dok ga čitam, neodoljivo me podseća na Belu knjigu Stipe Šuvara, u kojoj je on, pre dvadesetak godina, sačinio crnu listu intelektualaca i umetnika koji su svojim napisima zastranili u odnosu na komunističku progresivnu ideju. Ti devijantni intelektualci su, prema Šuvaru, propagirali ideje zapadnog kapitalističkog sveta, a znamo da će kapitalistički Zapad da završi na smetlištu istorije, kako nas je učio marksizam.

Poput Šuvara, Slobodan Antonić nastoji da u postmiloševićevskoj Srbiji načini crnu listu najpre novinara, a onda i stranih plaćenika, tj. nevladinih organizacija, koji veličaju nekakve antirasističke, antinacionalističke i antihomofobične ideje. Torov, Pančić, Biserko, Odalovićeva, Popov. Jasan je psihološki, politički i intelektualni profil onih koje Slobodan Antonić podrugljivo, u čemu se oseća i koliko su mu i mrski, naziva misionarskom inteligencijom.

I meni, kao i gospodinu Antoniću, posve je jasan profil pomenutih ljudi. Tu se mogu ubrojati još i Vesna Pešić, Vojin Dimitrijević, Nataša Kandić. Siguran sam da Antonić ima averziju i prema njima.

S druge strane, jasno je koji je politički i intelektualni profil gospodina Slobodana Antonića. To je pozicija na kojoj se nalaze i Srpska akademija, miljenici Muze u Francuskoj 7, DSS i postoktobarski (2000. godine) članovi, simpatizeri i savetnici unutar Koštuničine stranke.

Ukratko, Slobodan Antonić je srpski nacionalista par excellence.

Iz istog broja

Nenad Daković

Ispravka

Nenad Daković

Miljenko Dereta

Misaoni masakr

Miljenko Dereta, Beograd

Slobodan Samardžić

Od mrzovolje do zla

Slobodan Samardžić, Beograd

Nebojša Popov

Poražavajuća kik-nauka

Nebojša Popov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu