POŠTA

Autorka je frustrirana

"Pravda za Acu Lukasa"; VREME 1172

I dalje ne mogu da verujem da sam pročitala članak kao što je "Pravda za Acu Lukasa" na vašem veb-sajtu. Ovaj tekst je subjektivan, ne sagledava objektivno sve strane jedne priče i, možda najgore, uvredljiv je za sve koji ne misle isto kao dotična autorka.

Sramotno je da list poput vašeg uopšte i pomisli da objavi ovakav članak samo zato što je subjektivna ispovest osobe koja je, sudeći po znanju tekstova pomenutog pevača, njegov strastveni obožavalac/fan.

Grozno je što će ovakav članak, ne daj bože, pasti u ruke nekom detetu, tinejdžeru ili neznalici, pa bi mogli da poveruju ovoj jednoj strani. Lepo je što je autorka skrenula pažnju na početke Ace Lukasa ali, ako je već toliko pametna ili bar kompetentna da piše za vaš list, zašto ga nije smestila u određeni kontekst? Ja sam u tim momentima bila jako mala, ali verujem da vi znate da su Acu Lukasa, Cecu, Jelenu Karleušu iznedrile ratne okolnosti, jad i beda, sankcije. Nažalost, i s tim smo se pomirili, ipak, rat ostavlja dalekosežne posledice. Ali da se pomirimo s tim da se danas dičimo takvim ljudima? Ne bih da se spuštam ispod određenog nivoa sa kojim vam se obraćam (pre svega s poštovanjem), ali znate već šta kažu: Čime se budala ponosi, pametan se diči.

I samo još nešto, da ne mislite da nisam svesna nekih stvari: tačno je da je Aca Lukas napunio Marakanu, tačno je da je zvezda naše estrade, tačno je da se o njemu govori i tačno je da je podelio Srbiju na pro i kontra. Ali, strašno je što se neobrazovana, nekulturna osoba uzdiže u nešto što nije, što se o njegovoj zavisnosti od droge (koja čak i da je stem a nije izlečena) govori kao o hrabrom podvigu, što će sutra postati model ponašanja nekoj omladini koja ništa loše nije uradila osim što je naišla na ovakav članak i verovala mu (a i vama kao listu).

Strašno je i što je dotična autorka nas ostale, koji smo nezadovoljstvo ispoljili jednostavnim neodlaskom na Marakanu, napala uvredama samo zato što se ne slažemo s njom.

Molim vas kao građanin ovog grada, Beograda i kao jedan srpski snob da razmotrite da li vaš list zaista ima za cilj objavljivanje ovakvih, pre svega subjektivnih tekstova i, ako je tako, onda bih vas zamolila da bar dozvolite i onoj drugoj strani, u ovom slučaju "optuženoj", da dobije reč. Ako imate nedostatak takvih u redakciji, onda verujem da ni ove moje reči neće dopreti.

Sramota je pisati ovako nešto uoči protesta za kulturu (22. juna), sramota je unižavati ovaj napaćeni narod, sramota je praviti od naše omladine tržište estradne industrije, sramota je…

I molim vas, prenesite dotičnoj autorki da mi, snobovi, ne mislimo da je Lukasov koncert konačna pobeda turbo-folka jer, doduše manji prostor, napunio je Zubin Mehta – do "Kolarca" nije moglo da se dođe od studenata (one dece koja su rasla u vreme sankcija i Acinih početaka) koji su želeli da uđu; Arenu je napunio Andrea Bočeli, centar Sava solisti Boljšog teatra, Nišku tvrđavu publika koja je slušala izvođenje dela Konstantinus Magnus, Viminacijum – publika koja je želela da čuje Aidu. Zato, molim vas, nemojte dozvoliti da samo jedna strana ove Srbije izađe u javnost, nije sve kao što je u kafani na Balkanu!

Očekujem odgovor, bilo kakav. Uostalom, pišem vam jer, ipak, jedan deo mene veruje u to da niste plaćeni da objavite ovako nešto, već da je to propust koji se nesrećnim slučajem desio.

Iz istog broja

Egzibicija sile

Matija Šoškić

Bez ulagivanja

Marija Majković

Rokersko slaganje

Dragana Daničić

Ne radi se o pesničenju

Vladimir Pucovsky

Umetnost življenja

Marjan Čakarević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu