POŠTA

Reagovanje

Astrologija, znanje i veština

"Mars u kući bezumlja i tišine", "Vreme" br. 1199–1200

Poštovani g. Bubnjeviću, pošto smo oboje dali doprinos emisiji na Radiju 202 "Medijska vrteška" 28. 1. 2014, i pošto sam Vas čula, vaš ton, kvazitoleranciju, pseudoljubaznost, shvatila sam da ste osoba koja je kao i sve preterano ljubazne osobe u stvari zamaskirani autokrata, a iz Vaših izjava moglo bi se reći da i te kako širite govor mržnje.

Ustremili ste se na astrologe koji uzimaju "velike pare" od lakovernih osoba ophrvanih brigama u "ovim vremenima" i kako astrologija nije nauka, a niko ne tvrdi da jeste. Ali jeste znanje i veština. Pritom niste uradili nijedan horoskop niti Vam se bilo ko obratio za uslugu, ili o tome ne pišete, pa i ne znate šta ljudi pitaju kada traže uslugu astrologa.

Nemate Vi problem sa astrologijom ni sa astrolozima, nego sa nedovoljnom zastupljenošću Vas kao naučnika u sferi nauke. Pomno sam pročitala Vašu biografiju i shvatila da ste zalutali gde god ste krenuli. Završili ste matematiku i fiziku a zatim se vinuli u vode književnosti i novinarstva. Mogu kao diplomirani filolog i profesor engleske književnosti da komentarišem samo Vaš književni opus, koji se i pored nekih nagrada ne bi nikada naslutio iz ovog teksta. Komparacija "gravitacionih uticaja mase svih babica i lekara (obično je samo jedan lekar i jedna babica, ni to ne znate) u sali za porođaje daleko je veća od uticaja svih planeta zajedno na novorođenče". Kao fizičar, čime to potkrepljujete? Gravitacija se uopšte ne uzima kao validan faktor u astrologiji. Nijedan kontraargument o nepostojanju uticaja planeta na sve na planeti (biljni i životinjski svet i ljudsku vrstu, političke prevrate, izbijanje kataklizmi i ratova) niste priložili. Vaš naučnički i književni dar koji se reflektuje na primeru koji navodite "da je uticaj Marsa, na primer, uporediv sa gravitacionim uticajem položaja jednog kombija u Australiji, parkiranog na jednoj ili drugoj strani ulice pred Sidnejskom operom", dovodi u sumnju da li Vi znate o čemu pišete, a o stilu pisanja da ne polemišemo.

Mladi naučniče, fizičaru i književniku, mnogo će vode izgleda proteći Dunavom dok Vi ne shvatite da kada se obraćate javnosti i pokrećete tribine protiv bilo čega pa i astrologije i "prevaranata" astrologa morate imati znanje i iskustvo. Morate priložiti svoj rad na datu temu. A u tribini učestvuju i oni koji imaju kontraargumente, a njih niste pozvali. Ali Vi umesto toga, iako u emisiji "dozvoljavate" astrolozima da se sa kulturološke i literarne tačke gledišta bave astrologijom a nazivate naplatu njihovog rada kao kriminal, trčkate od jednog do drugog izvora novca pa ste se tako našli i u ulozi urednika Centra za promociju nauke (da li samog Centra ili veb-prezentacije), u ulozi novinara "Vremena", književnika, samo ne vidim nigde opus Vašeg naučnog rada i dostignuća u nauci, u ime koje nepriličnim rečnikom bez ikakvog iskustva u domenu astrologije "branite" javnost od astrologa.

Divim se Vašem radu jer uspevate da budete i jedan od urednika "Malih novina", elektronskog časopisa za književnost, politiku i druge stvari koje menjaju svet (reč "stvari" je ovde neprilična, svet menjaju vizije, ratovi, naučna dostignuća, politički procesi) i vidim da i tu nema nauke. Previše ste se rastrčali, mladi naučniče, na sve strane da biste mogli da se dovoljno koncentrišete na astrologiju jer u njoj nema toliko para koliko ima u "Pohlepi", a upravo o istorijatu ovog fenomena Vi ste pisali u časopisu "Vreme". Ono o čemu pišemo razotkriva nas mnogo više nego što pretpostavljamo. Zato kontrolišite reči, mladi naučniče, na Radiju 202 niste zvučali superiorno ni kao naučnik ni kao književnik. Za mladog čoveka, previše govora mržnje u vezi sa nečim od čega mu ne preti nikakva opasnost.

Iz istog broja

Reagovanje

Neobično nepoznavanje radnog prava

Miloš Radovanović, Novi Beograd

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu