POŠTA

Ambasade i vlade

"Ne pravdam se nikome", VREME 883

U prošlom broju "Vremena", poštovana Vesna Pešić me proziva zbog teksta "Nepristojna ponuda" iz prethodnog broja i kaže sledeće: "Ugledni novinar vašeg lista Dejan Anastasijević napisao je kako je američka ambasada finansirala našu kampanju. Proizveo je temu, a to je obična neistina i glupost. Pritom, on navodi da je poznavalac i da zna kako funkcioniše američka administracija. Možda neke ambasade raspolažu takvim fondovima, ne znam, ali svako zna da američka ambasada nema fondove za izbore, bilo u Srbiji bilo na nekom drugom mestu.

To bi Dejan Anastasijević trebalo da zna i zbog toga bi mogao da se izvini."

Izgleda da gospođa Pešić nije pažljivo pročitala moj tekst. Kao prvo, nisam ja "proizveo temu", već gospodin Jovanović, koji je sa pomenutim papirima prvi izašao u javnost. Kao drugo, nisam napisao da je izbornu kampanju LDP-a finansirala američka ambasada, nego američka administracija, tj. vlada; gđa Pešić, kao bivša ambasadorka, svakako uviđa razliku. I konačno, nigde ne tvrdim da sam poznavalac rada američke ambasade, nego citiram diplomatske izvore koji to zaista jesu.

Imam ideju kako bi ovaj nesporazum mogao da se razreši: neka LDP prvi stavi svoje finansije na uvid javnosti, i na taj način dokaže da se zaista suštinski razlikuje od svojih političkih rivala. U tom slučaju, ova stranka dobiće od mene ne samo izvinjenje već i izraze iskrenog divljenja.

Iz istog broja

Nije nego

Zoran Majdin

Rogovi i sveće

Jelena Stanković, Kragujevac

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu