Nedelja

Poslednji jugo

Život i šta posle njega

Piše: Marija Vidić

Zašto jugo ima grejače zadnjeg stakla?
Da se onima koji ga guraju ne smrznu ruke.

Šta se nalazi na poslednje dve strane uputstva za korišćenje juga?
Red vožnje gradskog prevoza.

Šta treba da učinite kad vam jugo prokuva?
Prestanite da ga gurate i pustite ga da se odmori.

Život i šta posle njega 1

Možda su "izlizani", ali ovi vicevi su, posebno u oživelim jugo fan klubovima, ponovo postali aktuelni ove nedelje, kada je zvanično objavljeno da će 20. oktobra sa kragujevačke proizvodne trake sići poslednji, 794.428. jugo. Ljubitelji žale, pitaju se "na čemu će sada naša deca učiti da voze" i kako će sebi priuštiti automobil. Neki drugi kažu da nam sviće, jer je ovo "kraj poslednjeg socijalističkog automobila".

Iz vesti o novinama u Kragujevcu nekako su u drugi plan otišle najave da će pored juga, na osnovu ugovora potpisanog između italijanskog Fijata i države Srbije, ovih dana prestati da se proizvode i "Stojadin", odnosno skala 101 (ukupna proizvodnja 1.273.532 komada) i florida (29.950). Kragujevačka Zastava je od početka proizvodnje automobila, 1953. godine napravila više od 4,1 milion vozila, od kojih je oko 650.000 plasirano na tržišta 76 zemalja. Rekordna godina za Zastavu bila je 1989. kada je proizvedeno 220.000 vozila. Fabrika je tada zapošljavala 53.337 ljudi, a u njenu proizvodnju bilo je uključeno 280 preduzeća iz 130 gradova tadašnje Jugoslavije.

Prvi serijski jugo sa proizvodnih traka Zastave izašao je 2. oktobra 1980. godine. Zbog skromne cene, potrošnje i dimenzija, na britansko tržište uvezen je 1983, a američko 1984. godine. Izvoz juga u SAD nazvan je "šansom decenije" tokom koje je u Ameriku po ceni od 3999 dolara plasirano 147.000 automobila ove marke.

U toj Americi, tačnije Holivudu, stekao je i svetsku slavu, naročito u filmovima Umri muški i Ko je ubio Monu, a "igrao" je još mnogo, mada uglavnom manje zapaženih uloga. Još je predmet interesovanja umetnika i osnova za najrazličitije instalacije: jugo toster, jugo tuš-kabina, jugo stoni fudbal…

Postoje indicije da će se njegov život ipak nastaviti negde u Africi ili na drugim kontinentima, na sreću ovdašnjih ljubitelja, ili nesreću, pošto su odmah konstatovali da neće moći da ga uvezu, jer se neće proizvoditi sa Euro 3 motorom.

Direktor grupe Zastava vozila Zoran Radojević potvrdio je da su ponude zainteresovanih za otkup tehnologije stigle i prosleđene Agenciji za privatizaciju. Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Mihajlović rekao je da je u opticaju "nekoliko ponuda za neke modele koje mi sada imamo na našim linijama. Mislim da su zainteresovani za jugo i floridu. Jedan od ponuđača je firma iz Konga, druga je ruska korporacija sa Kipra, a treća ponuda je iz Alžira", rekao je Mihajlović. Međutim, treba najpre sačekati da Fijat odredi koje su mašine potrebne, jer oprema koju preuzima Fijat spada u državni ulog Srbije u novo preduzeće. Tek će se posle odlučiti šta će biti sa ostatkom.

Iz istog broja

Vreme nauke

Nagrade

S. Bubnjević

Međuvreme

Uređuje Marija Vidić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu