Nedelja

TV MANIJAK

Ženska ruka na menjaču

Dok sam na ovdašnjim televizijama pratio odjeke dodele nagrade Fondacije Braća Karić, razmišljao sam o prirodi onoga što uporno nazivamo javnim mnjenjem u Srbiji. Pošto je očigledno neko želeo da mečka zaigra pred vratima nezavisnih medija, red je da otpratimo ceo vašar. Ispalo je, međutim, da se pažnja javnosti nekako najviše zaustavila na Bojani Lekić i njenoj (verovatno nepromišljenoj) odluci da pomenutu nagradu primi, a uz to i na magičnih milion dinara. Pošto se radi o ličnoj odluci, ostaje mi samo da nagađam o razlozima, ali sam ostao zatečen pred reakcijama. Ostali laureati postali su nebitni, a Bojani je ekspresnom brzinom skinut oreol svetice. Na gotovo svim televizijama sam video ešalone novopečenih moralnih čistunaca, razočaranih obožavatelja i zlonamernih posmatrača. Pošto živimo pod neumoljivim zakonima palanačke filozofije, još jednom je javno mnjenje postalo – čaršija, večito gladna skandala. Možda će tek njena ostavka učiniti kraj medijskoj redaljci, zbog koje je na gubitku samo nezavisno i profesionalno novinarstvo u Srbiji.

Pošto je, dakle, preko noći televizija postala ogledalo etike, sledeća dilema se pojavila u emisiji "Do poslednjeg daha" televizije Pink. Jedna od gošći, talentovana devojčica koja je vrhunska šahistkinja, svoj prvi međunarodni turnir u Varšavi odigrala je spavajući u holu hotela jer nije imala novca za ljudski smeštaj. Voditelj emisije se potrudio da ostali gosti (pevaljke i privatni detektiv) budu zgodan kontrapunkt siromaštvu i inteligenciji. Talentovanom detetu nisu pomogli ni matični klub, ni sponzori, ni odgovarajuće ministarstvo. Zato se Pink posle svega našao da nam otkrije ceo skandal. Bila je to zgodna prilika da se pomene (ponovo etička dilema) afera vezana za Vuka Obradovića. Na kraju smo videli da žene vole da ih pipkaju, što je dokazao internacionalni duet Ere Ojdanića i Reni – naslednice Lepe Brene u Bugarskoj. Pesma ima simboličan naslov "Mercedes", univerzalni znak luksuza na Balkanu. Dok majstor Era vozi, bugarska koleginica menja brzine i tako putuju daleko, daleko, Ibarskom magistralom do bratske Sofije. Šahovskim jezikom rečeno, estrada uvek ima kraljicu i konja fore.

Što se detektiva Bože Spasića tiče, on je objasnio da u Službi postoje muški, ženski i mešani agenti. Znači li to da su hermafroditi bili tajno oružje naše policije. Pitam se za koga ovi mešani rade danas.

Utisak nedelje više nije isključivo vlasništvo Studija B, jer se pojavio i na BK televiziji (na dnevnoj bazi) , ali i emisiji "Svet plus" na Pinku. Na ovu vrstu krađe više niko ne obraća pažnju, jer važno je samo biti politički korektan. Kulminaciju za mene predstavlja izbor utiska nedelje Nade Obrić i Miloša Bojanića, inače ovdašnjih estradnih umetnika. Na njih je definitivno najviše uticalo otvaranje Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koje je svečano obavio premijer Đinđić.

Ostalo je samo nerešeno pitanje muško-ženskih odnosa, tačnije ružnih i lepih žena. Za ovu temu se već duže specijalizuje YU info kanal u večernjim terminima. Duška Jovanić je poput muze inspirisala profesora Turlakova da temu do kraja elaborira u maniru Kazanove. U blago naelektrisanoj i erotizovanoj atmosferi noćnog studija čuli smo kratak kurs iz zavođenja, osvajanja i napuštanja. Izgleda da su ciljne grupe ove emisije punoletne lolite i ocvali švaleri, kojima srpski džet set obiluje. Slažem se, ipak, da nikada nije kasno za novi početak pod šifrom – jesenja ruža. Najlepše od svega je što tokom ovakvih emisija na televiziji YU info uvek vidimo temperaturu u Beogradu i Podgorici. Pošto znamo da čovek utiče na svoju mikroklimu, to je svojevrstan pokazatelj gledanosti jer vidimo ko se više loži na škakljive teme, Srbi ili Crnogorci.

Za kraj, kuriozitet iz jutarnjeg programa RTS-a koji nas informiše o temperaturi u Beogradu. Ako pažljivije pogledate, videćete da je ovaj program bilingvalan, jer se u stvari zove jutro-morning.

Znači – good morning, Srbijo!

Iz istog broja

Meridijani

Priredila: Duška Anastasijević

Predlog za kulturni šok

Barselona koja zbunjuje

Saša Markuš, filmski kritičar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu