Nedelja

Projekti – »Podeli svoje znanje – postani mentorka«

Ženska moć i solidarnost 2

Ženska moć i solidarnost

Simboličnom šetnjom po centru Beograda, 20. novembra obeležen je početak projekta "Podeli svoje znanje – postani mentorka". Cilj projekta je da okupi uspešne dame iz različitih profesija koje su voljne da svoja znanja i iskustva prenesu odabranim mladim ženama koje su na početku karijere. Pozivu da učestvuju u programu odazvalo se više od 40 mentorki među kojima su: novinarke Antonela Riha i Brankica Stanković, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, narodna poslanica Gordana Čomić, glumice Mirjana Karanović i Ana Sofrenović, i druge uspešne žene iz sveta biznisa, javnog i civilnog sektora. Istog dana, globalna ženska mreža Mentoring walk organizovala je susrete uspešnih žena i u Argentini, Ekvadoru, Gani, Indoneziji, Egiptu, Nigeriji, Svazilendu i Ugandi. Projekat u Srbiji pokrenuli su Ambasada SAD, Erste banka i Evropski pokret u Srbiji. Andrea Brbaklić, iz Erste banke, jedna od inicijatorki projekta, kazala je da šetnja ima za cilj da pokaže moć koju žene imaju u transformaciji društva širom sveta kada deluju ujedinjeno i solidarno. Ona je 2008. bila i učesnica programa "Globalno žensko mentorsko partnerstvo" u organizaciji Vlade SAD, nevladine organizacije Vital Voices i magazina "Fortune". Do maja 2011. godine, kada je planiran završetak projekta, mentorke i odabrane učenice povremeno će se sastajati i razgovarati o uspesima i izazovima sa kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu. U planu je održavanje i pet tribina na kojima će sve učesnice razmeniti svoje veštine, stavove i iskustva u vezi sa različitim temama.

Ideja za žensku mentorsku šetnju potekla je od bivše vlasnice Oksigen media, Džeraldine Lejborn, koja je ovu praksu uspešno raširila po Americi i inspirisala učesnice programa "Globalno žensko mentorsko partnerstvo" da učine isto u svojim zemljama. Tako su prve šetnje koje je 2008. organizovala nigerijska liderka Lusi Kanu rezultirale učešćem u projektu nekoliko stotina žena na četiri kontinenta. Danas organizacija Vital Voices, u partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, koordinira ženska mentorstva u nekoliko država. Sve mentorske šetnje održavaju se istog dana, kao podrška posvećenosti žena razvoju globalnog liderstva i njihovih dostignuća.

Da je svest o važnosti solidarnosti između uspešnih žena i u Srbiji sve veća, svedoči podatak da je prva šetnja održana 2008. u Beogradu i Nišu okupila 15 mentorki, dok ih je danas skoro tri puta više.

Iz istog broja

Broj nedelje

12.000

Novogovor

Demokratski deficit

Milan Milošević

Slučaj »Obilić«

Spreman nacrt optužnice

R. V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu