Nedelja

Vazduhoplovstvo

»Žene – za nebo bez granica«

Najbolje srpske padobranke spremaju se da, uz pomoć Vojske Srbije, skoče za vreme međunarodnog aeromitinga iznad aerodroma Batajnica 2. avgusta i tako postave novi rekord. Naziv ove akcije je "Žene – za nebo bez granica", a planirano je da se okupe najbolje domaće padobranke kojima će se pridružiti koleginice iz bivših jugoslovenskih republika, kao i iz zemalja jugoistočne Evrope.

Udruženje žena-letača Srbije, uz pomoć Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (PVO) koje će akciju podržati obezbeđivanjem svog helikoptera Mi-17 i Vazduhoplovnog saveza Srbije, organizovalo je pripremu za regionalne padobranke koje od ove nedelje počinju sa desetodnevnim pripremnim skokovima (planirano je 50 skokova sa visine od 4000 metara).

Računa se da će iz svake pozvane zemlje učestvovati pet padobranki sa iskustvom za izvođenje relativ (FS) skokova. One dolaze iz Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Turske. Cilj je da se u toku slobodnog pada napravi što brojnija formacija koja se mora održati u trajanju od pet sekundi tako što se padobranke drže jedna za drugu. Ceo skok će biti sniman uz pomoć tri padobranca-kamermana, oni će potom predati svoje snimke sudijama na zemlji koji će zatim verifikovati da je formacija ispravno održana i da je time postignut novi regionalni rekord.

Godine 2007. postavljen je prvi ženski rekord u kategoriji "velika formacija" koji su tada izvele četiri žene padobranke. Obaranje ovog rekorda usledilo je 28. avgusta prošle godine na Aerodromu Batajnica kada je osam dama skočilo sa 4000 metara i uspelo da se uhvati u formaciju.

"Devojke su se izuzetno trudile i vrlo disciplinovano pristupile treningu. U helikopteru Mi-17 tog 28. avgusta se osećala neverovatna rešenost da ostvarimo rekord i to je lebdelo tokom celog leta do visine od 4000 metara, koji je trajao desetak minuta. Znala sam da ćemo u tom skoku postići potpuno formiranu ‘osmorku’ jer je i trening došao u fazu kada je to trebalo napraviti. Desio se jedan prelep skok na nebu iznad Batajnice", kaže o prošlogodišnjem skoku Svetlana Simić, naša najiskusnija padobranka i jedna od rekorderki.

Ove godine je planirano da 22 devojke i žene iz 11 zemalja obore regionalni rekord, a Suzana Dimić iz Udruženja žena-letača Srbije kaže za "Vreme" da je sve spremno za skok. "Vojska Srbije nam je omogućila helikopter Mi-17 i na tome smo im veoma zahvalne jer bez njega ne bismo uspele da izvedemo skok. Učesnice će najpre izvesti pripremne skokove kako bi osigurale uspeh. Pripreme i trening za skok trajaće od 22. jula do 1. avgusta, na vojnom aerodromu Batajnica. Projekat je iniciran povodom obeležavanja 100 godina vazduhoplovstva u našoj zemlji sa osnovnim ciljem popularizacije sportskog padobranstva kod mladih, posebno žena, kako u našoj zemlji tako i u zemljama u okruženju", naglašava Suzana Dimić.

Iz istog broja

Letnja škola muzike

Klasika za mlade

Đurđica Bogosavljević

Broj nedelje

39

 

In memoriam

Slobodan Boda Ristić

Ivan Milenković

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Olimpijada

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu