Nedelja

Italija

Zemljotres

Zemljotres 1

Dan nakon što je italijansku regiju Abruco pogodio zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale, 7. aprila, izbrojano je 207 žrtava i oko 1500 povređenih. U zemljotresu koji je 6. aprila rano ujutru iznenadio stanovnike centralne Italije i koji je potresao i Rim, najviše je stradao srednjovekovni planinski grad Akvila – uništeno je skoro 10.000 kuća, istorijski centar grada je potpuno devastiran, a računajući i štetu iz okolnih mesta, bez krova nad glavom ostalo je oko 70.000 ljudi. Broj žrtava raste iz sata u sat, među stradalima ima i stranaca, ali do utorka po podne nije potvrđeno da su među njima i građani Srbije.

Dok više od 4000 pripadnika spasilačkih ekipa, uz pomoć teške mašinerije i treniranih pasa, pokušava da pronađe i spase povređene i da iz ruševina izvuku nastradale, mnogi stanovnici Akvile napuštaju grad u strahu od novih potresa.

Posle najsmrtonosnije elementarne nepogode koja je u poslednjih 29 godina pogodila Italiju (u zemljotresu na jugu Italije 1980. godine poginulo je 3000 ljudi), italijanski premijer Silvio Berluskoni je proglasio vanredno stanje i najavio dodatna novčana sredstva iz federalnih rezervi, uz obećanje da nikoga neće zaboraviti.

Vlada Italije je na vanrednoj sednici odlučila da još određuje koliki će biti fond pomoći, i da će to biti definisano za nekoliko dana kada se bude preciznije znalo kolike su potrebe zemlje.

Premijer Berluskoni uverava građane da novca ima dovoljno, da država odmah ima na raspolaganju 30 miliona evra, kao i da su tu i sredstva iz evropskog fonda za elementarne katastrofe od nekoliko stotina miliona evra. Pomoć je ponudilo 35 zemalja, uključujući i Srbiju. Italija se zahvalila na ponudi, ali je ipak odbila.

Iz istog broja

Broj nedelje

50

Valjevo

Tadić u Tadića mlinu

Dragan Todorović

Skupština

Ekološki paket

M. Milošević

Novogovor

Evropa

Aleksandar Ćirić

Slučaj Kovačević

Zadatak rešen

Jasmina Lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu