Nedelja

Pravosuđe

Zatvorska kazna vođi »Obraza« 2

foto: a. anđić

Zatvorska kazna vođi »Obraza«

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 27. marta vođu "Obraza" Mladena Obradovića na deset meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine. Obradović je osuđen da je ispisivanjem grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i izjavama u medijima širio mržnju prema gej populaciji. Sudsko veće je prihvatilo tezu tužilaštva po kome je grafiti "Čekamo vas" bio pretnja LGBT populaciji, a ne kako je u svojoj odbrani izneo Obradović "poziv na pokajanje".

Prema rečima sudije Ivane Ramić, tim sloganom zagovara se diskriminacija prema gej populaciji, on je pretnja i izaziva strah i osećanje ugroženosti među njima. Ramić je u obrazloženju presude navela da se jedino zatvorom može postići svrha kažnjavanja i prevencije. Inače, zaprećena kazna za delo koje je počinio osuđeni Obradović je od tri meseca do tri godine.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Obradović bude osuđen po zakonu jer je širio govor mržnje prema gej populaciji u javnim nastupima i ispisivanjem grafita i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Sam Mladen Obradović je po izricanju presude rekao da će ona samo dodatno ojačati njegovu organizaciju "Obraz" i ponovio da suđenje nije bilo fer, da je sudsko veće bilo pod političkim pritiskom i da se nije sudilo njemu lično, već, kako je rekao, "Obrazu i srpskoj mladosti". Takođe je rekao da će i ubuduće koristiti slogan "Čekamo vas". Advokati odbrane najavljuju žalbu. Oni su još u završnoj reči tražili da Mladen Obradović bude oslobođen jer krivica nije dokazana. Takođe tvrde da su suđenje i krivični postupak protiv vođe Obraza "politička hajka".

Istoga dana kada je Obradoviću izrečena presuda, Ustavni sud Srbije okončao je postupak o inicijativi za zabranu organizacije "Obraz" i, kako je najavljeno, predlog odluke uskoro će biti razmotren na sednici suda. Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević je novinarima u Ustavnom sudu u Beogradu rekao u utorak da je sudija izvestilac u tom predmetu pripremio predlog odluke koji će mu, kao predsedniku suda, "ovih dana" biti prosleđen, nakon čega će taj predmet uvrstiti u dnevni red sednice. Kako je Slijepčević istakao, vreme odluke meriće se danima, ili će trajati "u najgorem slučaju dve do tri nedelje". Tužilaštvo je ranije zatražilo da se "Obraz" zabrani i izbriše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim kako bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

Podsećamo, MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju, a Republičko tužilaštvo je u septembru 2009. godine podnelo inicijativu za zabranu ove organizacije.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Društvo

Iznajmi muža

Marina Ilić

Novogovor

Oligarhija

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

3500

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu