Nedelja

Prava životinja

Zabraniti borbe gusana 2

Zabraniti borbe gusana

Društvo za zaštitu i dobrobit životinja ARKA, iz Novog Sada, zatražilo je od vlasti da zabrane borbe gusana koje se održavaju u Mokrinu, jer se tim takmičenjem životinje "muče i zlostavljaju". Živko Terzić, predstavnik "Belog pera", udruženja koje organizuje Gusanijadu, odbacuje optužbe i napominje da to nisu borbe, već nadmetanje, a to Zakon o dobrobiti životinja "ne zabranjuje".

"Mi smo samo od toga napravili manifestaciju koja traje već 150 godina i za to nam nije bila potrebna ničija dozvola", kaže Terzić i objašnjava da na Gusanijadi "nijedan gusan nikada nije povređen, niti je ijedna kap krvi prolivena".

On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede ove godine policiji dostavilo zahtev da se Gusanijada održi, a iz Uprave za veterinu su rekli da inspekcija nije imala zakonski osnov da zabrani manifestaciju koja je prijavljena kao nadmetanje. Nataša Biorac, zamenica predsednika organizacije ORCA, kaže da borbe gusana nisu toliko brutalne kao borbe pasa ili petlova, ali da to ne menja stvar: "Problem sa borbama gusana je u tome što se promoviše nasilje i sukobljavanje životinja. Borbe između životinja su od prošle godine svrstane među krivična dela. U zakonu stoji da je predviđena kazna za svakog ko "iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama." U Zakonu o dobrobiti životinja nigde se ne spominje "nadmetanje", već samo "borbe".

Iz istog broja

Broj nedelje

1

Slučaj Miladina Kovačevića

Optužnica za tri dela

M. V

Nagradna igra

Koliko nas ima?

Potresi u svetu i kod nas

Zemljotres skratio dan

Mirko Rudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu