Nedelja

Izbori na Kosovu

Voker opet džoker 2

foto: reuters

Voker opet džoker

R.V

Najveće iznenađenje kosovskih izbora održanih 12. decembra je Pokret Vetevendosje Aljbina Kurtija, koji se nekadašnjem šefu Kosovske verifikacione misije OEBS-a Vilijemu Vokeru, zahvalio na podršci tokom kampanje.

Ovakav uspeh pokreta, koji se zalaže za Veliku Albaniju, jedan visoki funkcioner Evropske komisije, koji je želeo da ostane anoniman, prokomentarisao je za "Vreme" kao "zabrinjavajući".

Odnos snaga dve glavne političke opcije nije iznenađujuć. Premijer Kosova Hašim Tači proglasio je pobedu svoje Demokratske partije, koja je dobila 34,4 odsto glasova. Za Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Iso Mustafa glasalo je 25,3 odsto birača.

Prema nezvaničnim rezultatima, pomenuti nacionalistički Pokret za samoopredeljenje Vetevendosje osvojio je nešto manje od 12 odsto glasova, Alijansa sa budućnost Kosova Ramuša Haradinaja deset i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija oko 7,5 odsto glasova.

Samostalna liberalna stranka, koja je učestvovala u radu kosovske vlade u prethodnom sazivu, proglasila je pobedu u srpskoj zajednici. Ona tvrdi da je od 54.460 srpskih birača južno od Ibra na birališta izašlo 21.940, od kojih je 13.108 glasalo za SLS. Državni sekretar srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je RTS-u da je prema njegovim procenama na izbore izašlo samo oko 15.000 srpskih birača.

Ivanović je rekao da srpski predstavnici koji budu ušli u kosovske institucije neće imati značajnu ulogu u budućoj vlasti u Prištini, jer nemaju dobre veze sa Beogradom, pošto srpska vlada nije pozvala kosovske Srbe da izađu na izbore. I pored zapadnog pritiska da pozove kosovske Srbe na izbore, srpska vlada je izjavila da se nisu ispunili uslovi da to učini, ali nije preporučivala ni da se ne izađe.

Na kosovskim parlamentarnim izborima je učestvovalo 29 lista, među kojima i osam iz srpske zajednice. Srbi imaju deset zagarantovanih mandata, a još deset je zagarantovano pripadnicima ostalih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova sa 120 poslaničkih mesta.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do 19 časova na kosovske parlamentarne izbore izašlo 47,8 odsto glasača, ili nešto više od 779.000, od ukupno upisanih 1,6 miliona glasača. Na severu Kosova zabeležena je mala izlaznost. Komisija je takođe rekla da nema nepravilnosti koje mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora.

Prištinski mediji javljali su o seriji nepravilnosti na nizu biračkih mesta, između ostalog, i o prodaji i kupovini glasova preko interneta i to po ceni od 50 evra po glasu. Na severu Kosova pre vremena su zatvorena tri mobilna biračka mesta u Banjskoj, Srbovcu i Žerovnici, u opštini Zvečan, jer je njihov rad blokiralo lokalno stanovništvo. Dve osobe srpske nacionalnosti lišene su slobode zbog upotrebe pirotehničkih sredstava u blizini jednog mobilnog biračkog mesta u opštini Zvečan. Predstavnici dve srpske liste, Rada Trajković i Slaviša Petković, najavili su da će tražiti ponavljanje izbora zbog brojnih incidenata u srpskim sredinama, koje je, kako kažu, izazvala Samostalna liberalna stranka.

Iz istog broja

Novogovor

Farmer

Aleksandar Ćirić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

In memoriam

Branislav Cole Kovačević

Milan Milošević

»Marketinški događaj 2010«

McCan Erickson punom parom napred

 

Vojadžer

Putnik na kraju sveta

S. Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu