Nedelja

Zaposleni na TV Avala i dalje u štrajku

Vlasnici na potezu 2

foto: fonet

Vlasnici na potezu

Sudbina televizije Avala mogla bi da bude odlučena u sredu po podne, kada će se svi vlasnici ove televizije sastati sa Savetom Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Dan ranije, u utorak, Savet RRA i Milan Janković, izvršni direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), razgovarali su sa štrajkačkim odborom TV Avala. Tada su im zaposleni saopštili razloge svog štrajka od 22. decembra – dugovanje pet i po plata za stalno zaposlene, šest honorara, kao i neuplaćeni doprinosi za septembar i oktobar 2011, zbog kojih niko od zaposlenih trenutno nema važeću zdravstvenu knjižicu

Nikola Vukomanović, predsednik štrajkačkog odbora, kaže da, osim isplata dugovanja i zdravstvenog osiguranja, zaposleni traže da se jasno definiše na koji način će ubuduće poslovati televizija.

"Ostajali smo na televiziji zato što su nam svaki put obećavali dokapitalizaciju, novog vlasnika ili nešto slično. Mi smo spremni da sarađujemo, ali moramo prvo da vidimo uplatu, a ne obećanje, jer smo do sada živeli na konto obećanja. Ako ne dođe do dogovora, uslediće privatne tužbe, ali, hajde da im damo vremena da pokažu dobru volju", kaže Vukomanović za "Vreme" i dodaje: "U ovom trenutku mi nemamo nikog ko je ovlašćen od strane UO da upravlja televizijom. Bojana Lekić tvrdi da od prvog januara ona nije generalni menadžer, nemamo glavnog i odgovornog urednika, a to je osnovna pretpostavka za dalje funkcionisanje."

I Goran Peković, član Saveta RRA, kaže da je situacija u TV Avala "zabrinjavajuća", jer se, osim radnicima, duguje i RRA, ali i Javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze", koje je zbog duga od 100 miliona dinara blokiralo račun televizije.

"U medijima se pojavila informacija da Bojana Lekić više nije glavni i odgovorni urednik. RRA nije dobila nikakvu informaciju o tome, a po Zakonu o javnom informisanju svako javno glasilo u Srbiji mora da ima glavnog i odgovornog urednika. Ukoliko TV Avala nema odgovorno lice, stekli su se uslovi za trenutno oduzimanje dozvole i prestanak rada ove televizije", kaže za "Vreme" Peković.

"Mi ćemo u sredu da se sastanemo sa vlasnicima i zatražimo konkretna rešenja. S obzirom da je frekvencija za nacionalno emitovanje nacionalni resurs, neophodno je da emiter bude finansijski stabilan. Jedini instrument kojim RRA i RATEL raspolažu je oduzimanje frekvencije, odnosno dozvole za emitovanje programa. Međutim, nikome nije u interesu da se zatvaraju mediji, a pogotovo da zaposleni ostanu na ulici. Ukoliko u sredu dođe do pozitivnih pomaka, odmah ćemo zakazati razgovor između vlasnika i štrajkačkog odbora, na kome će i RRA prisustvovati", zaključuje Peković.

Vukašin Obradović, NUNS: Štrajkači nemaju s kim da pregovaraju

I UNS i NUNS su podržali zahteve zaposlenih na TV Avala, ali po rečima predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića, štrajkači se nalaze u nezavidnoj situaciji.

"Ponekad zaboravljamo", kaže Obradović, "da je reč o privatnoj televiziji koja ima vlasnike. Međutim, ono što je sporno je vlasnička struktura TV Avala, i tu pre svega mislimo na austrijsku firmu Grinberg invest. Njen predstavnik, gospodin Verner, nije se ni pojavljivao u televiziji, a činjenica da je on prethodno osnovao firmu koja je bila vlasnik lista ‘Standard’ upućuje nas da je, po svim karakteristikama, reč o jednoj vrsti of-šor kompanije čiji pravi vlasnik nije poznat. Stoga je jedno od rešenja da se štrajkači obrate Agenciji za privatizaciju. Ona je jedina ovlašćena da proveri vlasničku strukturu TV Avala, i da nakon toga zaposleni pregovaraju sa pravim vlasnikom. Generalnoj menadžerki je istekao ugovor 31. decembra, Danko Đunić se, koliko je meni poznato, do sada nije pojavljivao u pregovorima, a prema izjavama zaposlenih, Željko Mitrović slovi za većinskog vlasnika, tako da štrajkači zapravo ne znaju s kim da pregovaraju".

Iz istog broja

Novogovor

Sjajno

Milan Milošević

Banjaluka

Oružje u dvorani

J. G

Broj nedelje

4

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu