Nedelja

Zdravstvo

Vakcina na čekanju

Iako su stali u red za vakcinu cimavaks EGF, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća u poodmakloj fazi, 36 pacijenata iz Srbije će na terapiju morati da sačeka iz, kako stvari stoje, administrativnih razloga. Naime, još uvek se čeka dozvola za uvoz ovog spasonosnog leka.

I dok u spoljnotrgovinskoj firmi "Vama", koja zastupa Kubanski centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), kažu da su "birokratske zavrzlame" jedini razlog što oboleli od raka pluća još nisu dobili lek, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) tvrde da su podneti zahtevi za uvoz cimavaksa EGF – nepotpuni, ali da nijedan nije odbijen. Prema rečima Aleksandra Tucovića, ovlašćenog za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u ALIMS-u, zahtevi za uvoz kubanskog preparata cimavaks, podneti od strane Medicinskog sistema Beograd i "Galenike" a.d. nisu završeni, i dalje su u postupku.

Međutim, Zoran Vujović, vlasnik firme "Vama", tvrdi da je ALIMS oba puta stavio potpuno nerazumne primedbe.

Kako god bilo, vakcina koja je letos koštala 250, sada košta 300 evra. Daje se na četrnaest dana, a pacijent bi trebalo da primi ukupno dvadesetak injekcija, što znači da lečenje košta oko 6000 evra.

Oboleli od raka pluća za lečenje cimavaksom prijavili su se opštoj bolnici Medicinski sistem Beograd, koja od prošle godine pravi spiskove zainteresovanih, a "Vama" je prema Vujovićevim rečima obezbedila da sa Kube, čim vakcina dobije dozvolu za uvoz, dođe najbolji onkolog Instituta CIMAB da među prijavljenima odabere one kod kojih bi vakcina mogla da ima najviše uspeha.

Osnovni uslov da bi pacijent bio podoban da primi kubansku vakcinu jeste da tip karcinoma pluća nije mikrocelularni i da se radi o trećoj ili četvrtoj fazi bolesti. Svi koji ispune taj uslov ipak prolaze rigoroznu selekciju kubanskih lekara, kojima će se slati i istorije bolesti pacijenata koji vakcinu budu primali u Srbiji i moraće da dobiju i njihovu i saglasnost naših stručnjaka.

Vakcina se prima tek posle završetka terapije citostaticima i suština njenog dejstva je da organizam imunološki odgovori tako da spreči dalje širenje metastaza i pomogne da one postepeno nestanu. Potom se rešava problem osnovnog tumora – ili se hirurški odstranjuje ili pacijent nastavlja da u redovnim razmacima prima cimavaks EGF.

Prema ranijim najavama, zahtev za registraciju cimavaksa u Srbiji trebalo je da bude predat još u oktobru prošle godine, a da se na našem tržištu vakcina pojavi sredinom ove.

Ako sve bude u redu i ako se bude čekao čitav zakonski rok za izdavanje dozvole od 210 dana, cimavaks bi na jesen, ipak, trebalo da stigne u Srbiju.

Iz istog broja

Novogovor

Hedžing

Milan Milošević

Broj nedelje

16.000

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu