Nedelja

Mediji

VAC se povlači iz Srbije

Medijska grupa VAC saopštila je 15. juna da je odlučila da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje, a predsednik VAC-a Bodo Hombah je pismenim putem zamolio predsednika Srbije Borisa Tadića da pomogne da taj izlazak bude u skladu sa zakonom i fer. Ovo su zvanične informacije koje stoje u VAC-ovom saopštenju izdatom u popodnevnim satima u utorak (15. jun). Istoga dana dnevni list "Pres" objavio je tekst u kome piše da je ta nemačka medijska grupa "uputila zvanično pismo predsedniku Republike, u kome ga upozorava da će se povući iz Srbije ako ne dobije ‘Večernje novosti’".

VAC se povlači iz Srbije 1

Dotično pismo je, prema izvorima "Presa", u predsednikov kabinet stiglo u ponedeljak (14. jun) ujutru, i u njemu VAC navodno preti da će prodati 50 odsto akcija u dnevnim novinama "Politika" i vlasništvo u "Dnevniku" iz Novog Sada, ukoliko iz Predsedništva ne dobije pomoć u slučaju "Novosti".

Pismu kompanije VAC predsedniku Republike prethodila je, kako navodi "Pres", usmena najava čelnika nemačke kompanije u medijskim i političkim krugovima da će se obratiti Tadiću. Osim te, predsedniku je, preko nekih uticajnih ljudi, VAC poslao sledeće poruke: 1. ukoliko izostane pomoć oko "Novosti", VAC će se "uz veliku buku" povući iz Srbije; 2. posle povlačenja će iz sve snage lobirati kod nemačkih kompanija da ne ulažu u Srbiju; 3. zatražiće od nemačke vlade da ukoči evropske integracije Srbije; 4. pre odlaska će otkriti ko je sve iz vladajućih struktura Srbije bio uključen u pregovore o kupovini "Večernjih novosti". Pošto iz Predsedništva nije bilo odgovora na ove poruke, VAC je napisao zvanično pismo predsedniku Republike, u kome ga obaveštava o problemima koje ima sa našim institucijama u vezi sa preuzimanjem "Novosti" i namerama da napusti Srbiju, završava "Pres". Iako predstavnik VAC-a u Srbiji Maks Vinterfild nije želeo da za "Pres" komentariše ove navode, u saopštenju te medijske grupe izdatom u popodnevnim satima stoji: 1. da je direktor VAC-a Bodo Hombah u poverljivom pismu Borisu Tadiću opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije i početi da prodaje svoje učešće u srpskim firmama; 2. da VAC ovaj korak nije uslovio ničim i da je Bodo Hombah predsednika Tadića zamolio da pomogne grupi VAC, kako bi njen izlazak bio propraćen od državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način i 3. da se VAC nada da Srbiju neće napustiti u svađi uprkos velikim teškoćama i javnim klevetama.

Odlukom VAC-a da napusti Srbiju u utorak su bili iznenađeni i Vlada Srbije i UO "Politike". U trenutku pisanja ovog teksta (utorak po podne), oglasio se samo član Upravnog odbora "Politike" A.D. Jovan Simić, koji je rekao da će Upravni odbor Politike situaciju razmotriti u sredu (16. jun).

Iz istog broja

In Memoriam

Bekim Fehmiu

J. Gligorijević

Hronika

Dogvil kod Pančeva

Jovana Gligorijević

Broj nedelje

32

Novogovor

lol

Aleksandar Ćirić

»Gola biciklijada«

Foto nedelje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu