Nedelja

Beograd

Ulica licem u lice 2

foto: arhiva "licem u lice"

Ulica licem u lice

"Popularnost našeg magazina raste! Na dan 17.08. 2011, oko 19 sati u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, napadnut je i pretučen prodavac ‘LicaUlice’. Iskreno oduševljeni humanitarnim karakterom naše akcije: opkolili su ga njih desetak, znatno starijih i upadljivo krupnih čitalaca, junačkog držanja. Vređali su našeg prodavca, tukli ga, pocepali mu radnu odeću i, oduševljeni pacifističkim sadržajem, pocepali i nekoliko primeraka ‘LicaUlice’. Ovo nije saopštenje za ‘nadležne’, jer dobro znamo da je potpuno besmisleno pisati ih. Ovo je obaveštenje za prijatelje, da deleći ovu informaciju pokažemo našim prodavcima (pripadnici ugroženih i marginalizovanih grupa) da smo uz njih i da ih ohrabrimo da istraju."

Ovo saopštenje angažovanih na projektu "LiceUlice" objavljeno je na njihovom sajtu 17. avgusta kada je desetak krupnih mladića, napalo momka romske nacionalnosti, E. I. (20), i bez povoda počelo da ga vređa, udara i cepa magazin "LiceUlice", koji je on, sa još dva momka, prodavao u centru Beograda u Ulici kneza Mihaila.

U trenutku kada su napadači okružili E. I., druga dvojica prodavaca su bili malo dalje niz ulicu. Međutim, kada su videli šta se dešava, napadnuti im je doviknuo da se ne mešaju i da beže. To je odvuklo pažnju napadača pa je E. I. uspeo da pobegne sa pocepanom uniformom i magazinima.

Marko Šijan, koordinator Svratišta za decu ulice, koje pomaže deci sa beogradskih ulica, kaže da se napadnuti momak dobro oseća: "Na sve naše insistiranje on nije želeo da slučaj prijavi policiji, ali smo mi poslali dopis u kome smo policiju obavestili o svemu što se desilo i nadamo se da će se barem broj policajaca u centru grada povećati. Ne samo zbog naših korisnika već i zbog svih građana jer su ovakvi incidenti postali svakodnevica."

Projekat u kome mladi korisnici Svratišta zarađuju novac prodajući novine, jeste način da se oni integrišu u društvo. Međutim, posle ovakvog događaja sav uloženi trud je bačen u vodu, kaže Šijan: "Zabrinjava i to što niko od prisutnih građana nije reagovao. Ne tražim ja da svi budu heroji, ali niko nije čak ni policiju zvao, ili fotografisao incident."

Iz redakcije "LiceUlice" apeluju na nadležne gradske i republičke institucije da omoguće nesmetan rad ljudima koji inače ne bi imali drugi legalni izvor prihoda.

Koordinator projekta "LiceUlice", Nikoleta Kosovac, najavila je da će njena redakcija u narednoj nedelji pokrenuti seriju akcija u Beogradu i na društvenim mrežama kojima će pozvati sugrađane na solidarnost i podršku ugroženima, a nadležne organe da se aktivno uključe u rešavanje i iskorenjivanje problema nasilja sa ulica gradova Srbije.

Iz istog broja

Broj nedelje

13

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Kosovo

Ljubavni život Erharda Bilera

Imer Muškoljaj

Novogovor

Vrh

Milan Milošević

Sport

Trka za medalje

S. Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu