Nedelja

Igre na sreću

Ukidanje telefonskih kvizova

Prema najavama Ministarstva za finansije i Uprave za igre na sreću, telefonskim kvizovima u Srbiji došao je kraj. Utvrđeno je ono što se već znalo, da su emisije te vrste igre na sreću a ne kvizovi, kako se nazivaju, i da znanje učesnika, koji okrene broj ispisan na ekranu, nema nikakvog značaja. Suština takozvanih kvizova za lakoverne, kao što su "Lovac na novac" na Televiziji Pink ili "Sastavi reč" na Metropolisu i Enteru, jeste u postavljanju pitanja na koje gledalac može da odgovori pozivom ili SMS-om i tako osvoji nagradu. Dodatnu motivaciju predstavlja činjenica da su pitanja i(li) zadaci veoma jednostavni ili makar tako deluju, a nagrade primamljive. Telefonski poziv se tarifira znatno skuplje nego običan, a dobijanjem veze igra zaista tek počinje. Naime, nakon što interaktivni učesnik okrene broj, javlja mu se operater koji ga obaveštava da je "dobio potencijalno učešće u kvizu", a onda sledi dugo čekanje. Ili ga automat, kome se ne žuri, iscrpno ispituje o ličnim podacima. Ili s druge strane žice dolazi tišina, da bi se čekanje na svoj red kasnije naplatilo. Poenta je da velika većina potencijalnih učesnika ne dobije priliku da se okuša u "kvizu", a telefonski računi, zbog odugovlačenja operatera, budu veoma visoki.

Ukidanje telefonskih kvizova 1

foto: a. anđić

Kako je za "Politiku" objasnio Zoran Jadžić, direktor Uprave za igre na sreću, kviz u kojem ishod zavisi od "slučaja ili nekog neizvesnog događaja smatra se igrom na sreću u smislu Zakona o igrama na sreću", prema članu 2. stav 2. Zakona. Problem predstavlja što Odeljenje za poslove nadzora koji prate primenu Zakona u Srbiji ima samo sedam inspektora. Republička radiodifuzna agencija (RRA) se odriče nadležnosti jer, kako kažu, emiteri su obavezni da tačno u programu naznače cenu poziva, što oni i rade.

No, u Tužilaštvu je rečeno da će telefonski kvizovi, kao profinjen vid prevare, biti procesuirani. Televizije nisu same organizatori kvizova, već se termini iznajmljuju određenim kompanijama koje su iskusne u tom poslu. To su Fonlider, Polimedia, CB info talasi, kao i Telemedia Interak TV, organizator raznih kvizova već dugi niz godina, koji u Srbiji sarađuje sa Mobitel Plusom. Ovakve vrste igara na sreću Telekom Crne Gore zabranio je pre nepune tri godine, navodeći da je odluka doneta nakon prigovora korisnika na iznos telefonskih računa. Britanska regulatorna agencija za komunikacije je kaznila RTV BBC sa 400.000 funti zbog organizovanja lažnih telefonskih kvizova u kojima je produkcijski tim snimao takmičenja, a onda ohrabrivao slušaoce da se uključe u kviz, a da zapravo nije ni bilo šanse da uđu u program i osvoje nagradu. U nekim telefonskim kvizovima, nekoliko zaposlenih sa BBC-ja je glumilo dobitnike, a u pojedinim su se izmišljala imena "obogaćenih" takmičara. BBC je 2007. godine obustavio sve telefonske kvizove i izvinio se javnosti. U Srbiji problem su dugo imale domaće firme, jer su zaposleni u trenucima dokolice koristili službene telefone da eventualno povećaju svoje prihode. A po forumima se priča da je bio "štos" da kada podstanar odjavi gazdi stan, mesec pred iseljenje iskoristi tako što zove sve moguće kvizove. Pa ako dobije, dobro mu je, a ako ne, odseliće se dok dođe račun za telefon. Izgleda da će bar ovakvim štosovima odzvoniti.

Iz istog broja

Deklaracija iz Terezina

Bez Srbije

A. I

Broj nedelje

Tri

Kuršumlija

Blokada opštine

Momir Turudić

Novogovor

Seljak

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu