Nedelja

Svet

Ubijen drugi čovek Al Kaide

U ponedeljak, 10. septembra, dan pre obeležavanja godišnjice bombaških napada na Njujork i Vašington, jemensko ministarstvo odbrane je objavilo da je drugi čovek arapskog ogranka Al Kaide, Saudijac Said Ali al Šehri, zajedno sa još šest saboraca, ubijen u vazdušnom napadu.

Ubijen drugi čovek Al Kaide 1

foto: reuters

Zvaničnici jemenskog ministarstva odbrane su potvrdili za Asošijeted pres da je Al Šehri ubijen u istočnoj jemenskoj pokrajini Hadramout, projektilom za koji se pretpostavlja da je ispaljen iz američke bespilotne letelice. Drugi izvori pak navode da je akciju sprovelo jemensko ministarstvo odbrane.

Američke depeše koje je decembra prošle godine objavio Vikiliks navode kako je Jemen dozvolio tajne vazdušne operacije američke vojske protiv pripadnika Al Kaide.

Al Šehri je 2007. godine pušten iz američkog zatvora u zalivu Gvantanamo i poslat u rehabilitacioni centar za pripadnike terorističkih grupa koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji. Uprkos restrikcijama kretanja i zabrani da napušta Saudijsku Arabiju, uspeo je da prebegne u Jemen, gde se pridružio najagresivnijem krilu Al Kaide koje deluje u Jemenu i Saudijskoj Arabiji.

Američki Stejt department je 2009. identifikovao Al Šehrija kao zamenika vođe Al Kaide i naveo da on na toj funkciji "pomaže izvođenje terorističkih napada određivanjem meta, regrutovanjem i obukom novih članova, planiranjem novih napada i dodeljivanjem zadataka učesnicima u terorističkim operacijama".

Ogranak Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP) formiran je 2009. godine spajanjem dva regionalna ogranka međunarodne islamističke militantne mreže iz Jemena i Saudijske Arabije. Ovaj ogranak sada predvodi Naser Abdul Karim al Vuhajši, bivši pomoćnik Osame bin Ladena u Avganistanu.

Ubistvo Al Šehrija smatra se jednim od najsnažnijih udaraca na Al Kaidu od ubistva Bin Ladena u maju prošle godine. O vojnoj operaciji u kojoj je ubijen Bin Laden, bivši pripadnik američkih "Foka", Met Bisonet, napisao je knjigu pod nazivom No easy day (Težak dan), u kojoj otkriva detalje akcije u kojoj je ubijen vođa Al Kaide. Knjiga je još pre zvaničnog objavljivanja u izdanju Penguin Group Dutton imprint izazvala kontroverze u američkoj javnosti. Bisonet je knjigu objavio pod pseudonimom Mark Oven, ali je njegov identitet brzo otkriven. Pentagon koji je došao do knjige još pre nego što je ona izašla u štampu razmatra mogućnost da tuži Bisoneta, ukoliko se utvrdi da je u tekstu odavao vojne tajne. Knjiga No easy day podgreva kontroverze oko pitanja da li su američki marinci imali dozvolu da uhapse ili da ubiju Bin Ladena.

Iz istog broja

Nauka

Izložba o Mihajlu Pupinu

Marina Ilić

Novogovor

Fajt

Milan Milošević

Broj nedelje

6

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu