Nedelja

Sport

Trka za medalje 2

foto: reuters

Trka za medalje

Kada za nekoliko dana u Litvaniji istrče reprezentativci Srbije na meč sa Italijom, otpočeće odbrana drugog mesta sa prethodnog prvenstva (kome se niko nije nadao) i, važnije, pokušaj da se tim direktno kvalifikuje za Olimpijske igre u Londonu naredne godine. Ova ekipa koja će igrati u Litvaniji podseća na tim iz Atine 1998. godine: ima jednu istinsku zvezdu, Miloša Teodosića, i 11 ozbiljnih boraca koji će biti garancija da će tim izgarati u svakoj utakmici i bilo bi dobro da se "istorija ponovi".

Prvenstvo u Litvaniji će se igrati po novoj shemi: prvi put učestvuju čak 24 selekcije, što znači da će biti mnogo utakmica i da slabe partije na početku ne znače puno jer je potrebno da tim najbolje odigra u drugoj i završnoj fazi takmičenja.

S obzirom na to da je Srbija na FIBA listi rangirana na mestu broj 6, ne treba unapred očekivati da će se ekipa boriti za zlato. Glavni favoriti su Španija, Litvanija, Francuska, Nemačka, Turska, jer dolaze u kompletnim NBA sastavima.

Srpski adut su prvi trener Dušan Ivković i jak timski duh za koji se nadamo da postoji i dalje jer je svoje dobre osobine pokazao na poslednja dva velika takmičenja. Ova generacija je još u formiranju i potrebno je vreme da izgrade poštovanje kod protivnika i sudija.

S druge strane, odbojkaši Srbije će igrati na prvenstvu Evrope u Austriji i Češkoj i prema rejtingu bi trebalo da budu jedni od favorita za najviši plasman. Nova reprezentacija, u kojoj je samo Ivan Miljković legenda, igra dobro i uvek je pri vrhu, pa ako budu igrali u dobrom ritmu, lako se mogu naći u finalu. Pored Miljkovića tu je serija novih, dolazećih zvezda odbojke koje bi takođe trebalo da naredne godine na Olimpijadi daju svoj maksimum. Odbojka nije "superpopularni" sport, narod se razmazio u poslednjih 17 godina da medalje stižu na traci, i ovom novom timu, koji predvodi selektor Igor Kolaković, potrebni su i podrška i pažnja javnosti.

Iz istog broja

Broj nedelje

13

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Beograd

Ulica licem u lice

Mirko Rudić

Kosovo

Ljubavni život Erharda Bilera

Imer Muškoljaj

Novogovor

Vrh

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu