Nedelja

Slučaj Uroša Mišića

Topljenje kazne

Taman kad smo polako počeli da zaboravljamo jezivu sliku dvadesetogodišnjeg mladića koji nasred tribina upaljenom bakljom napada policajca, stigao nam je novi podsetnik.

Topljenje kazne 1

foto: reuters

Apelacioni sud prepolovio je kaznu zatvora Urošu Mišiću koji je 2. decembra 2007. godine bakljom napao žandarma Nebojšu Trajkovića na utakmici Crvena zvezda–Hajduk iz Kule. Mišić, junak grafita "Pravda za Uroša" (kojim je iscrtan ceo Beograd, a ima ga i po unutrašnjosti), prethodno je za to delo prvostepeno bio osuđen na deset godina zatvora. Delo je kvalifikovano kao pokušaj ubistva jer je Mišić, kako je izgledalo, pokušao da upaljenu baklju gurne u usta policajcu Trajkoviću.

"Sud je našao da je Uroš Mišić pokušao da ugura baklju u usta žandarmu… to što on nema opekotine na ustima ne znači da Mišić nije hteo da je ugura, već da nije uspeo u svojoj nameri, jer je, na sreću, Trajković uspeo da se zaštiti. Sud nije prihvatio tezu tužilaštva da je Mišić želeo da ubije Trajkovića, ali je utvrdio da je bio svestan, u slučaju da uspe da mu ugura baklju u usta, kakve posledice to može da izazove i na to je pristao", pisalo je u presudi od 28. aprila 2010. godine.

Nakon žalbe na ovu presudu Mišićevog advokata, Trajković je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odbio da svedoči pred Apelacionim sudom. On je rekao da ostaje pri iskazima koje je dao na prethodnim suđenjima.

Delo je u novom postupku prekvalifikovano u napad na službeno lice pa je samim tim i kazna drugačija. Sud je, naime, utvrdio da je Mišić upaljenom bakljom Trajkovića udario u leđa, ali da nema dokaza da je pokušao da mu baklju ugura u usta. Sa novom kaznom od pet i po godina, u zatvoru bi mogao da ostane do juna 2013. godine, a pretpostavlja se da bi uslovni otpust mogao da dobije već ovog leta, početkom jula.

Mišićev advokat Borivoje Borović ocenio je da se konačna presuda zasniva na pravnim činjenicama. Kazna je, po odbrani, mogla da bude i blaža, ali svejedno, odbrana je zadovoljna presudom Apelacionog suda.

Trajković je nakon ove presude najavio da se seli iz Srbije. "Ne želim da utičem na pravosuđe, ali me boli što se prema meni ophode kao da sam tuđinac. Kao da nisam radio za državu, svi su me zaboravili. Nastradao sam na zadatku, a ne kod kuće ili na livadi. Od mene su ostali kost i koža, porodica mi je uništena, a ova presuda me je samo dokrajčila. Otići ću iz Srbije", rekao je za "Kurir". On je poručio da ocena o tome da li mu je Mišić gurao baklju u usta ili ne, može da se donese pregledom snimka sa utakmice.

Iz istog broja

Poljoprivreda

Kazne za GMO proizvođače

M. Rudić

Novogovor

Kultura slavnih

Milan Milošević

Međunarodni Dan slobode medija

(Umereno) slobodni

Boško Štulić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

2022

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu