Nedelja

Novogovor

Toples Kejt

La regina e nuda, vrišti naslovna strana Berluskonijev bunga-bunga magazina "Ki". Na taj slučaj se ipak ne može primeniti Andersenova priča Car je go u kome domišljati šnajderi izmišljaju nevidljivo odelo pa se svi dvorjani udvorički dive odelu golog cara. Ovde voajeristička masovna kultura hoće da svuče princezu. Princ Vilijam Artur Mauntbaten Vindzor i njegova žena Ketrin, vojvotkinja od Kembridža, tužili su Berluskonijevu medijsku grupu "Mondatori", izdavača i francuskog magazina "Klozer", koji je prvi objavio 26 fotografija snimljenih sa udaljenosti od 900 metara, na kojima se vojvotkinja, kako bi rekli Nemci oben ohne, a Bugari gola do kr’sta, bez onog gore, golih grudi, sunča na terasi iznajmljene privatne kuće negde na jugu Francuske.

Vilijama je to zadiranje u privatnost uvredilo, jer je njegova majka, princeza Dijana, poginula bežeći od paparaca u Parizu 31. avgusta 1997.

Britansku kraljevsku porodicu, kao i druge, laki mediji tretiraju kao deo šou-biznisa, a i oni nude takvu sliku o sebi, a u šou-biznisu je privatnost poodavno razorila duga ruka Adama Smita.

Teško da će tu nešto promeniti irski ministar, koji posle objavljivanja princezinih fotografija u listu "Ajriš dejli star" revidira zakon o privatnosti. Princeza je, očekivano, dobila nadimak Toples Kejt.

Izraz toples, zabeležen u knjigama iz šesnaestog veka, u novije vreme obeležava pre svega veoma raširen oblik ženskog gologrudog oblačenja, kod nas je uvezen trideset godina posle bikinija.

Izraz bikini je 1946. smislio Luj Rear, elektroinženjer, tačno pretpostavivši da će ženski kupaći kostim iz dva dela, koji je u porodičnoj radionici veša sašila njegova majka, imati efekat hidrogenske bombe, koju su te godine Amerikanci bacili na Bikini, ostrvo u Mikroneziji. Nije počelo lako. Za promociju modela morali su da angažuju neku striptizetu. Ester Vilijams je obukla kultni bikini tek kad su je primorali ugovorom.

Radi daljeg napretka čovečanstva, modni dizajner Rudi Gernrič je potom, 1964, smislio bikini iz jednog dela (u gornjem delu samo sa dve tanke trake slične naramenicama), koji je nazivan monokini, string bikini i unikini. Monokini je posle prekršten u toples, a nepotrebne uzice ukinute. Iz toples barova gologrude su se davno razmilele po svim plažama sveta, pa nije jasno kako to da je "slučaj Toples Kejt" dobio publicitet skoro kao nemiri u celom arapskom svetu.

Masovno rašireni toples je iz nekih razloga još i oblik političke akcije (aktivnost ukrajinske grupe FEMEN). Postoji i pokret (The topfreedom movement), koji se protivi tome da se ženama zabranjuje da idu gologrude tamo gde je to dozvoljeno muškarcima.

I toples i bikini su ušli u naš jezik kao globalne šifre oslobađanja i modne unifikacije. Iz nekih razloga to nije inspirisalo naše, inače inventivne, jezikotvorce. Svlačiti se u našem žargonu je – čerupati se. Golać, gologuzan ili bezgaćan je onaj ko nema novca, a gulanfer je skitnica i probisvet.

Iz istog broja

Eksploatacija nikla

Kopati – ne kopati

J. Lazić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Beograd

Protest vlasnika splavova

Marina Ilić

Broj nedelje

100

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu