Nedelja

Novogovor

Token

S novim tehnologijama dolaze nove reči, to je jasno. Na primer token. Zbunjuje, međutim, to što u novogovoru jedna reč, zavisno od konteksta, može da ima sijaset značenja. Token je u novom narodnom urbanom govoru i znak i značka i suvenir i bedž (badge) i žeton (jetton), i specijalni ključ…

Pre nekoliko godina na Exitu je nezadovoljstvo izazvalo to što su posetioci mogli da kupe piće samo za tokene (proglašene monetom države Exit), pa su posle koncerta napravili velike redove da bi zamenili dinare u tokene, a dodatni problem je bio u tome što neiskorišćene tokene (žetone) nije bilo moguće zameniti za dinare.

Znamo, naravno, za žetone – nekada se pomoću njih telefoniralo iz javnih govornica, bilo je i WC-a na žetone. I u nekim garažama i na parkinzima su korišćeni žetoni. Zašto token iz jezika proteruje žeton, neko valjda zna.

Više misterije ima kada se govori o tokenu kao nečemu što služi kao indikacija vaše individualnosti, ili dokaz autentičnosti, kad se govori o sigurnosnom tokenu, tokenu autentičnosti, kriptografskom tokenu, bankarskom tokenu, softver tokenu, virtuelnom tokenu, nečemu što sadrži vaš digitalni potpis, biometrijski podatak, tajnu brojčanu šifru. Izgleda da su to male stvarčice za bezbedan pristup kompjuteru.

Kad vam u banci dodele šifru za pristup vašem računu preko interneta, kao što je npr. PIN ili LIB broj, teško je ne zaboraviti je, pa ljudi svoju najbolje čuvanu tajnu zapisuju u adresarima mobilnih telefona, u telefonskim imenicima i po papirićima, koje seju okolo da ih zle oči vide.

Kažu, spas je u tokenu, uređajčiću sa displejom (ekrančićem) na kome se smenjuju različiti brojevi po nekom vama nedokučivom redosledu (algoritam).

Može da ima oblik elektronske kartice, USB konektora, token ključa, Bluetooth ili bežičnog uređaja. Kako će povećati sigurnost vaših novaca i podataka kad se lako gubi? Kažu da može da se smesti u takozvani ručni pametni sat, koji će vam namnoživši se džeparoši sigurno skinuti. Kažu da uz TO treba da zapamtite i šifru, pa će vam ta dvofaktorska zaštita dodatno povećati sigurnost podataka na kompjuteru i računa u banci – i definitivno slomiti mozak.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu