Nedelja

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

"Sramota!", začulo se u kijevskoj sudnici, nakon što je tridesetjednogodišnji sudija Rodion Kirejev doneo presudu: Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, kažnjava se sa sedam godina zatvora zbog prekoračenja svojih ovlašćenja prilikom potpisivanja gasnog sporazuma sa Rusijom 2009. godine. Timošenko, jedan od simbola "narandžaste revolucije" iz 2004, kojom je sa vlasti zbačen tadašnji (i sadašnji) predsednik Viktor Janukovič, moraće da plati i kaznu od 185 miliona dolara, zbog štete nastale po ukrajinsku privredu.

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora 1

foto: reuters

Prema odluci suda, tužioci su uspeli da dokažu da Timošenko nije imala ovlašćenja vlade da potpiše sporni ugovor, kojim je, zbog ugovorene previsoke cene gasa, uništena nacionalna gasna kompanija "Naftogas", ali i ukrajinska ekonomija. Na svedočenju, ali kao svedok optužbe, pojavio se i Viktor Juščenko, bivši predsednik i nekadašnji saborac Julije Timošenko iz "narandžastih", revolucionarnih dana, koji je potvrdio navode iz optužnice.

Presuda je doneta uprkos upozorenjima američkih i zapadnoevropskih diplomata, koji su nagovestili da bi, u slučaju zatvorske kazne za Juliju Timošenko, bio ugrožen ukrajinski Sporazum o slobodnoj trgovini i pridruživanju sa EU, a predsednik Janukovič postao "persona non grata" na Zapadu.

Dok je nekoliko stotina njenih pristalica protestovalo ispred zgrade suda, bivša premijerka je mirno saslušala presudu u prisustvu supruga i kćerke, gledajući u iPad uređaj. "Ovo je politički sud, poput onih kojima je Staljin zapovedao 1937", rekla je ona, i dodala da se ne slaže sa presudom: "Boriću se da odbranim svoju reputaciju, i nijedna presuda me neće u tome zaustaviti. Moramo biti jaki i odbraniti Ukrajinu od ove autoritarne vlasti."

U zemljama Evropske unije tokom suđenja je preovladavalo mišljenje da je reč o ličnoj političkoj osveti predsednika Janukoviča, koji je tesno pobedio Juliju Timošenko na predsedničkim izborima održanim prošle godine. "EU je duboko razočarana", rekla je Ketrin Ešton, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost. "Ovo je suđenje na kojem se nisu poštovali međunarodni standardi", zaključila je Eštonova.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Medijski arhiv »Ebart fondacije«

Prijem

B. Š

Studentski protesti

Borba za znanje

Boško Štulić

Broj nedelje

19,9

 

Novogovor

Market

Aleksandar Ćirić

Pravosuđe

Presuda konzulima

D. G

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu