Nedelja

Novogovor

Targetiranje

Kad se za nekog kaže da je targetiran, to bi trebalo da znači da je obeležen kao meta za praćenje ili za odstrel (engl.: target – meta), tipovan. Reč je povezana s rečima nakana, namera i umišljaj, često i sa rečju nameštaljka.

Targetiranje bi izgleda moglo da ima veze sa našim rečima nišaniti, usmeriti, uperiti, upraviti, uzeti na oko, uzeti na nišan, gađati, najmiti se, navaliti na nekoga, uperiti oružje, postaviti nekoga pred nišan, sa namerom, težnjom ka nekom cilju, namerom i nakanom. Reč je očito povezana s metom i nišanjenjem i svojim varijacijama govori o uticaju ratne prošlosti na naš mentalitet.

U žargonu ima malo sinonima za target – to je neko koga treba ukloniti s asfalta. Biti nekome meta znači napenaliti se.

Sada targetiranje preko blogera reč ulazi u svakodnevni život: "Probao sam na Fejsu da targetiram ženske profile, ali odbili su me…" i "Gosn. Đorđe će se verovatno naći uvređen, opet napominjem, ne targetiram ga kao individualca…"

Ekonomisti znaju za targetiranje inflacije uz slobodno formiranje kursa. Mnoge države su primenjivale to targetiranje, pa zapale u krizu.

TARGET je jedan transevropski platni sistem.

U medijsku upotrebu targetiranje ovde dolazi preko propagande. Ovi prevaranti iz marketinških organizacija stručnjaci za targetiranu reklamu uz hipnotičke reči planiram, targetiram, mediaplaniram, evaluiram, profiliram… savetuju klijente da segmentiraju tržište na grupe potrošača, koji se međusobno razlikuju po potrebama, a onda, da se svaki od njih targetira diferenciranim proizvodima – kako bi ih se prevarilo i navelo da kupe nešto što im ne treba…

Neki tvrde da sada postoje i "rešenja koja integrišu strukturisane podatke o korisnicima i nestrukturisane podatke sa društvenih mreža radi unapređenja efikasnosti targetiranja korisnika"…

U političkoj propagandi targetiranje, targeting (ciljanje) jeste i određivanje ciljnih grupa, odnosno pronalaženje onih birača koji su učesniku u izborima najlakše dostupni. Targetiranje je metoda kojom se određuju prioriteti i gde se usmerava kampanja – radi masovne političke obmane.

U vojnoj terminologiji targetiranje je odabiranje objekata koje treba uništiti.

Ne igrajte se tom rečju kombinacijama poput target+Iran, sećate li se kada smo nosili target na grudima?

Iz istog broja

Tehnologija poslovanja

Nelt uvodi SAP-ova poslovna rešenja

R. V

Broj nedelje

20

 

Cena rada

Čas konsultovanja 65 dinara

Marina Ilić

Predsednički izbori u Sloveniji

Druga šansa za Boruta Pahora

A. Ivanji

Klimatske promene

Ranjeni region

S. Bubnjević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu