Nedelja

Sport

Svetsko prvenstvo u karateu 2

Svetsko prvenstvo u karateu

Poslednje srede u ovom mesecu, 27. oktobra, u Beogradskoj areni počelo je 20. svetsko prvenstvo u karateu za seniore. Očekivanja organizatora su da će na prvenstvu učestvovati preko 1500 takmičara iz 100 zemalja, da će takmičenje u Areni privući više od 3000 turista i da će ga putem TV prenosa gledati 150 miliona ljudi u svetu.

Prvenstvo sveta prate članovi komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji će se upoznati sa stanjem u karateu i mogućnošću da postane olimpijski sport. "Na ovom šampionatu biće primenjeni novi takmičarski standardi. Nadmetanje će prvi put trajati pet dana, tokom prva tri dana vodiće se eliminacione borbe, dok su za 30. i 31. oktobar zakazane borbe za medalje", rekao je predsednik Karate federacije Srbije (KFS) Zoran Jerković.

Neke procene govore da karate u svetu vežba preko 100 miliona ljudi. Osnovni problem jeste rasutost takmičara po različitim priznatim i nepriznatim federacijama i stilovima. Najmasovnija i od Međunarodnog olimpijskog komiteta priznata federacija je WKF (World Karate Federation), koja okuplja 12 miliona karatista.

Tačno poreklo karatea nije istorijski dokazano. Činjenica je da su prvi majstori sa današnjeg japanskog ostrva Okinave (nekada je to bila nezavisna kraljevina) preneli karate u Japan. Nakon Drugog svetskog rata proširio se po svetu. U početku je karate bio tvrda veština samoodbrane u kojoj je dominirala snaga karatiste. Glavna oružja su delovi šake i stopala, kolena, laktovi (bukvalan prevod japanske reči karate je "prazna ruka"), a u nekim stilovima koriste se i pojedina kobudo oružja poput štapova, bodeža, nunčaka.

Moderni karate, kakav neguje WKF, više je okrenut ka takmičarskom sportu, brzini, lepoti i atraktivnosti poteza. Na treninzima više nema besomučnih udaranja džakova, makivara, zabadanja prstiju u vruć pesak i drugih ruskih sklekova. To je glavna tačka sporenja sa karatistima tradicionalistima. Glavni cilj WKF-a je da karate postane olimpijski sport.

Srpska federacija je naslednik SFRJ, SRJ i SiCG karatea. Na njihovom sajtu stoji da su jedan od najmasovnijih i najuspešnijih granskih saveza u Srbiji u čijem sastavu se nalazi preko 400 klubova sa više od 30.000 vežbača.

Ulaz u Beogradsku arenu tokom Svetskog prvenstva je besplatan.

Iz istog broja

Broj nedelje

74

 

Najava događaja

Jesenji festival zdravlja

R.V

Novogovor

Kandidat

Milan Milošević

Slučaj »Kulina«

Direktor smenjen zbog smrti štićenika

Marija Vidić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu