Nedelja

Zaječar

Svetski proizvod iz Srbije 2

CAKE ZA USPEH: Visokotonci Aleksandra Radisavljevića

Svetski proizvod iz Srbije

Kako entuzijazam i inovativnost mogu prerasti u ozbiljan posao, pokazuje primer zaječarske firme RAAL, koja se bavi ručnom proizvodnjom zvučnika visoke klase. Firma postoji četiri i po godine i zapošljava pet radnika. Bavi se uskospecijalizovanom proizvodnjom TRUE RIBBON visokotonaca. Ovi zvučnici pripadaju takozvanoj "High End" tehnologiji namenjenoj vrhunskim audiofilima koji su za svoje zadovoljstvo spremni dobro da plate. Postoji pet firmi u svetu sa sličnim programom, ali zvučnici koji se proizvode u Zaječaru nisu porozni, zahvaljujući tehničkim rešenjima inovatora Aleksandra Radisavljevića: "Sama tehnologija je jednostavna, ali ima cake da se izvede kako treba. To vam je kao burek; pravi se od četiri iste stvari – vode, brašna, ulja i sira, a opet je svaki različit."

Visokotonci proizvedeni u Aleksandrovoj firmi ugrađuju se u zvučnike desetak svetskih firmi kao što su "Selak Audio", "Siltek", "Klinger Favre" ili "RV Akustik", što dovoljno govori o kvalitetu. Klijente, kaže, nalazi po sajmovima u Evropi i Americi, gde je njegov proizvod sam našao put do kupaca. Iako je tržište usko, a proizvod skup, Radisavljević ne razmišlja o komercijalnoj varijanti: "Razvoj zvučnika je nešto između tehnike i umetnosti. Vi tehniku morate da iskoristite da ona donese umetnički doživljaj. Mi možemo licencirati, na primer, firmu iz Kine koja će proizvoditi ovakve visokotonce za manje pare, ali ovako imamo to zadovoljstvo u direktnoj kontroli kvaliteta onoga što izlazi odavde. Iako smo imali ponude, i dalje je naš put da proizvodnja ostane ovde u Srbiji, da to bude apsolutno srpski proizvod, jer upravo zbog toga on i postiže dobru cenu na svetskom tržištu."

Zanimljivo je da je jedino zaječarska firma RAAL uspela da progura "ribon" zvučnike u studio. Za sada uspevaju da ručno proizvedu između 50 i 70 komada mesečno, uz godišnji promet do 100.000 evra. Rade se tri osnovna modela koji koštaju od 100 do 400 evra.

Iz istog broja

Broj nedelje

500

Novogovor

Tiranija

Aleksandar Ćirić

Valjevo

Mini pič

D. Todorović

Foto nedelje

»Martinke«

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu