Nedelja

Kultura

Svetozaru Cvetkoviću nagrada »Miloš Žutić«

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Miloš Žutić" koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije je glumac Svetozar Cvetković. Nagrada je uručena 16. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na Sceni "Bojan Stupica", posle izvođenja predstave Elijahova stolica, u kojoj Cvetković igra ulogu Ričarda Rihtera, za koju je i nagrađen. Priznanje mu je predala Ognjenka Ognjanović, takođe glumica i udovica doajena srpskog glumišta Miloša Žutića.

Cvetković, 17. laureat ove nagrade, dobio je plaketu sa likom Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), unikatnu diplomu na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i novčani iznos.

Članica žirija Branka Petrić pročitala je obrazloženje u kojem se ističe da se Cvetkovićevo ostvarenje u jakoj konkurenciji "izdvojilo kao upečatljivo, emotivno i estetski – potresno razotkrivajuće, histrionski podsticajno".

Zahvaljujući se na nagradi, Cvetković je odao priznanje kolegama iz predstave Elijahova stolica, po romanu Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića.

Iz istog broja

Broj nedelje

46

 

Zdravstvo

Kubanska vakcina

R. V

Odlazeća vlada protiv nezavisnog sudstva

Uredbom protiv radnika

T. Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu