Nedelja

Zaposlenje

Sudbina jednog oglasa 1

7. 3. 2012. / 18.18

Sudbina jednog oglasa

Piše: r. marković

Poslovni oglas firme "Roaming Networks" doživeo je neobičnu sudbinu: iako je konkurs bio otvoren do 16. marta, oglas je uklonjen sa sajta "Infostuda" desetak dana pre isteka roka. I to uprkos činjenici da su se za kratko vreme za njega zainteresovali mnogi korisnici interneta u Srbiji.

Tačnije, upravo zbog tolikog interesovanja.

Firma "Roaming Networks" (bavi se telekomunikacijama i sarađuje sa sva tri mobilna operatera u Srbiji) oglasom je od zainteresovanih tražila dvomesečno "volontiranje u magacinu" u Leštanima, da bi nakon toga "kandidati koji budu zadovoljili" bili primljeni u radni odnos. Od kandidata se, između ostalog, zahtevala sposobnost za rad pod pritiskom, rad u sve tri smene i spremnost na prekovremeni rad, ukoliko to posao zahteva.

Reakcije internet javnosti su bile burne – oglas je primljen kao još jedan od pokušaja izrabljivačkih preduzetnika da u divljem kapitalizmu dobiju "nešto za ništa". Pojedini komentari su ukazivali da je reč o ustaljenoj praksi poslodavaca: dva meseca "probnog", "volonterskog", neplaćenog rada, posle kojih niko od kandidata "ne bi zadovoljio"; usledili bi novi oglasi, nova besplatna radna snaga i tako ukrug.

U konkretnom slučaju "Roaming Networksa", pojedinci su otišli dalje od komentara na društvenim mrežama: uz biografiju su počeli da šalju cinična propratna pisma, kao da je reč o poslu iz snova, a ne o neplaćenom radu u leštanskom magacinu. Broj prijava je brzo rastao, pa su se za posao magacionera prijavili diplomirani matematičar, doktorant muzikologije i mnogi drugi. Nakon nekoliko sati, "Infostud" je uklonio oglas, sa obrazloženjem da je "sporni oglas" deaktiviran zbog prijava korisnika.

Postavlja se pitanje: zašto je pomenuti oglas sporan? Ne bi se prijavio niko kome uslovi ne odgovaraju, a ko se prijavi, uradiće to dobrovoljno. Međutim, oglas je nezakonit – po Zakonu o volontiranju, izričito je zabranjeno organizovanje volontiranja u cilju sticanja dobiti, a volontiranje mora biti aktivnost od opšteg interesa ili opšteg dobra – oba ova člana krši "volonterski" oglas. Nakon što je priča dospela do štampe, direktor "Roaming Networksa" Branimir Mijailović je u utorak 6. marta dao izjavu za medije u kojoj je objasnio da je reč o "tehničkoj grešci" u sklapanju i predaji oglasa. "U toku je izmena teksta i ponovo ćemo ga objaviti jer kao kompanija imamo potrebu za tim radnim mestom", kaže Mijailović u saopštenju, i uz izvinjenje upućeno javnosti dodaje da firma nije tražila "potpuno volontiranje", već "probni rad, za koji bi odabranim kandidatima bili plaćeni obrok, prevoz i određeni novčani iznos", a najbolji bi dobili posao.

Do odlaska ovog broja "Vremena" u štampu, na "Infostudu" se nije pojavio popravljeni oglas, a na društvenim mrežama moglo se pročitati zadovoljstvo što je "napokon jedna Fejsbuk akcija uspela". Ipak, pravo će pitanje ostati bez odgovora: da je ovaj oglas prošao "ispod radara" korisnika društvenih mreža (kao što ga nije primetila inspekcija rada, zadužena za nadzor o primeni Zakona o volontiranju), koliko bi od 760.000 nezaposlenih zaista javilo da dva meseca radi za džabe, bez ikakvih garancija za zaposlenje?

Iz istog broja

Novogovor

Zinat

Milan Milošević

Narkomanija

»Krokodil« u Srbiji

M. Ilić

Broj nedelje

Nula

 

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu