Nedelja

Studentski protesti

Štrajkom glađu do budžeta 2

foto: a. anđić

Štrajkom glađu do budžeta

Nakon noći provedene ispred Vlade Srbije, jednodnevnog štrajka glađu, saobraćaja koji je nekoliko puta bio blokiran, jednog privedenog i jednog povređenog studenta najavljeno je da će se možda iznaći rešenje za studente Univerziteta u Beogradu. I dok su prošle godine akademci blokirali mostove, ove godine odlučili su se za radikalniji protest.

Počelo je pre oko dve nedelje kada su studenti uputili zahtev Ministarstvu prosvete da se omogući budžetsko studiranje svima koji imaju 48 i više bodova i da se prošire kvote za upis na master studije. Odgovor na oba zahteva bio je "ne". Ministar Žarko Obradović je kazao da su oduvek postojali slučajevi da neko nema novca da studira, kao i da država nema sredstva za sve. Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević je poručio da su zahtevi studenata nerealni.

Oko 200 studenata je krenulo potom u protestne šetnje centrom grada. Dogodila su se i dva incidenta. Student Više elektrotehničke škole je povređen kada je na njega naleteo automobil. Vozač automobila je, naime, pokušao da prođe Nemanjinom koju su akademci blokirali pa je točkovima prešao preko mladićevih stopala. Istog dana njegov kolega je priveden u policijsku stanicu jer je novčićima gađao ljude koji su ulazili u Vladu Srbije. Studenti su potpisali i peticiju za smenu pomoćnika ministra prosvete Slobodana Jaukovića. Na pitanje o plaćanju školarina, on mi je odgovorio da pomoć traže od vlasnika Delte Miroslava Miškovića i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame.

Pošto protestne šetnje nisu dale rezultata, studenti su se odlučili za štrajk glađu. Reč je o studentima Fakulteta političkih nauka, Geografskog, Fakulteta dramskih umetnosti, kao i viših škola – Elektrotehničke, Poslovne, PTT i Medicinske. Oko tridesetak studenata u improvizovanom šatorima na trotoaru ispred Nemanjine 11 provelo je hladnu noć. Posetili su ih predstavnici Nove Srbije i Liberalno demokratske partije.

Pre toga, teškoće novosadskih studenata su donekle rešene kada je predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić izjavio da će Pokrajina finansirati školovanje studenata na master studijama za novembar i decembar. Ovo se odnosi na prvu godinu master studija, a nije rečeno šta će biti sa master studentima koji su na drugoj godini.

Što se tiče njihovih beogradskih kolega, pojedini fakulteti su još ranije odlučili da sami izađu u susret svojim akademcima. Po rečima ministra prosvete, Ekonomski fakultet je studentima "oprostio školarine", a na Pravnom je obezbeđeno 100 stipendija.

Kada je reč o studentima koji su stupili u štrajk, poslednja vest u utorak po podne je da će se Grad Beograd uključiti u rešavanje problema. Obećanje je dao gradonačelnik Dragan Đilas, dodajući da nema smisla da mladi ljudi štrajkuju glađu po ovoj zimi.

Iz istog broja

Broj nedelje

28.000

 

Novogovor

RTP

Aleksandar Ćirić

Ekonomija

Duvandžije ljute zbog akciza

Mirko Rudić

 

Foto nedelje

nedelju uređuje Jasmina Lazić

Svetski dan borbe protiv HIV-a

Igrom za život

J.L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu