Nedelja

Tehnologija

Stigle mikro SIM kartice 2

Stigle mikro SIM kartice

Mikro SIM kartice, baš kao one u najobičnijem mobilnom telefonu, samo manjih dimenzija, pojavile su se u prodaji i u Srbiji, u Vipovim radnjama. Pošto "obična" i mikro kartica imaju približno iste funkcije i isto izgledaju – samo što je mikro SIM, naravno, znatno manja – ova vest ne zvuči previše značajno. Međutim, za one koji "prate" tehnologiju, stvar je i te kako interesantna. Zahvaljujući mikro SIM kartici, korisnici će moći da na pravi način koriste novije uređaje. To uključuje i iPhone, pametni telefon kompanije Apple, kao i iPad, novu spravu sa ekranom osetljivim na dodir, koja služi za razmenu mejlova, gledanje fotografija, slušanje muzike, surfovanje po internetu… No, ne radi se samo o proizvodima kompanije Apple. Na upravo završenom berlinskom sajmu potrošačke elektronike, IFA, jednom od najvećih u svetu, teško je bilo pronaći tablet pi-si koji ne koristi mikro SIM karticu, a isto tako, nužna je i za korišćenje brojnih modela novih pametnih telefona. Evropski institut za standarde u telekomunikacijama usvojio je mikro SIM kao standard, tako da se očekuje nagli rast upotrebe ove kartice koja, osim veličine, donosi i brojne nove mogućnosti, uglavnom vezane za upis podataka na karticu, i one će tek biti eksploatisane u budućnosti.

Treba napomenuti i da, što se tiče uvođenja ove nove tehnologije, Srbija prednjači u odnosu na brojne zemlje u kojima se još raspravlja kako mogu na primer da koriste iPhone, s obzirom na to da im mikro SIM nije dostupan.

Vip je dao i ponudu: cena kartice je jedan dinar. Svaki korisnik koji zaključi postpejd ugovor o kupovini mikro SIM kartice dobija 25 odsto popusta na izabranu tarifu u periodu od 24 meseca, a može da koristi i besplatne minute, SMS poruke i prenos podataka. Korisnici koji dvogodišnji postpejd ugovor potpišu u septembru ili oktobru dobiće i dodatni popust od 50 odsto, tako da će do kraja 2010. godine namirivati samo 25 odsto mesečnog zaduženja za tarifu.

Iz istog broja

Broj nedelje

49

Dalijeva izložba

Foto nedelje

 

Parada ponosa 2010.

Društvo na popravnom

Jovana Gligorijević

Novogovor

Otvoren za dijalog

Milan Milošević

Prehrambena industrija

Karteli rukovode tržištem

Mirko Rudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu