Nedelja

Nagrada za ljudska prava

Srpska nenasilna revolucija kao svetski brend

 

Prestižna nagrada za ljudska prava i demokratiju, danskog Fonda "Poul Lauritzen", koja se već 26 godina dodeljuje izuzetnim pojedincima koji su svojim radom i nenasilnim metodama doprineli ostvarenju ciljeva iz Univerzalne Povelje ljudskih prava Ujedinjenih nacija, ove godine je prvi put uručena dvojici Srba – Srđi Popoviću i Slobodanu Đinoviću. Dvojica bivših "otporaša", iz Centra za primenjenu nenasilnu akciju, dobili su nagradu za "doprinos demokratiji i njenu promociju širom sveta".

Nagradu je izvršnom direktoru Centra Srđi Popoviću uručio predsednik Fondacije i sudija vrhovnog suda Danske Poul Soegard.

"Nenasilna oktobarska revolucija iz 2000. postala je u poslednjih deset godina najbolji srpski brend u svetu, od Gruzije i Ukrajine, preko Libana i Zimbabvea, do daleke Burme i Maldiva, hiljade demokratskih aktivista širom sveta inspirišu se onim što smo uradili u Srbiji. Samo tokom postizbornih protesta 2009. godine u Teheranu 17.000 hrabrih Iranaca ‘skinulo’ je prevedenu verziju naše knjige Nenasilna borba u 50 tačaka sa interneta, mada su tako rizikovali slobodu, a neki i glavu. Biti prvak i svetski uzor u borbi za ljudska prava i demokratiju nije mala stvar, a Srbi se tu od oktobra 2000. kotiraju odlično, gotovo kao u Dejvis kupu", rekao je Popović.

Dodeli nagrade je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Kopenhagenu, Vida Ognjenović.

Iz istog broja

Novogovor

Farmer

Aleksandar Ćirić

Izbori na Kosovu

Voker opet džoker

R.V

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

In memoriam

Branislav Cole Kovačević

Milan Milošević

»Marketinški događaj 2010«

McCan Erickson punom parom napred

 

Vojadžer

Putnik na kraju sveta

S. Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu