Nedelja

Nagrada za ljudska prava

Srpska nenasilna revolucija kao svetski brend

Piše:  

Prestižna nagrada za ljudska prava i demokratiju, danskog Fonda "Poul Lauritzen", koja se već 26 godina dodeljuje izuzetnim pojedincima koji su svojim radom i nenasilnim metodama doprineli ostvarenju ciljeva iz Univerzalne Povelje ljudskih prava Ujedinjenih nacija, ove godine je prvi put uručena dvojici Srba – Srđi Popoviću i Slobodanu Đinoviću. Dvojica bivših "otporaša", iz Centra za primenjenu nenasilnu akciju, dobili su nagradu za "doprinos demokratiji i njenu promociju širom sveta".

Nagradu je izvršnom direktoru Centra Srđi Popoviću uručio predsednik Fondacije i sudija vrhovnog suda Danske Poul Soegard.

"Nenasilna oktobarska revolucija iz 2000. postala je u poslednjih deset godina najbolji srpski brend u svetu, od Gruzije i Ukrajine, preko Libana i Zimbabvea, do daleke Burme i Maldiva, hiljade demokratskih aktivista širom sveta inspirišu se onim što smo uradili u Srbiji. Samo tokom postizbornih protesta 2009. godine u Teheranu 17.000 hrabrih Iranaca ‘skinulo’ je prevedenu verziju naše knjige Nenasilna borba u 50 tačaka sa interneta, mada su tako rizikovali slobodu, a neki i glavu. Biti prvak i svetski uzor u borbi za ljudska prava i demokratiju nije mala stvar, a Srbi se tu od oktobra 2000. kotiraju odlično, gotovo kao u Dejvis kupu", rekao je Popović.

Dodeli nagrade je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Kopenhagenu, Vida Ognjenović.

Iz istog broja

Novogovor

Farmer

Aleksandar Ćirić

Izbori na Kosovu

Voker opet džoker

R.V

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

"nedelju" uređuje jasmina lazić

In memoriam

Branislav Cole Kovačević

Milan Milošević

»Marketinški događaj 2010«

McCan Erickson punom parom napred

 

Vojadžer

Putnik na kraju sveta

S. Bubnjević

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu