Nedelja

Zdravlje

Srbija protiv raka jajnika 1

9. 5. 2013. / 0.20

Srbija protiv raka jajnika

Piše: J. Lazić

Gotovo da ne prođe nijedan dan a da se žene ne upozore na opasnosti od raka dojke i grlića materice i ohrabre da su oni izlečivi ukoliko se otkriju na vreme. Postoji, međutim, još jedno maligno oboljenje koje pogađa isključivo žensku populaciju, a o kome se do sada skoro ništa nije reklo. Reč je o raku jajnika – najsmrtonosnijem ginekološkom kanceru.

Zanimljivo je da se Svetski dan borbe protiv raka jajnika prvi put obeležava tek ove godine. U Beogradu je tom povodom u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", u organizaciji Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije UGOS i Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori", 8. maja održana konferencija za medije na kojoj su govorile i žene koje su pobedile ovaj oblik karcinoma.

Od raka jajnika potencijalno su ugrožene sve žene; simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simptomima koje nose druge, mnogo manje opasne bolesti i najčešće se dijagnostikuje u kasnijoj fazi. Svake godine dijagnostikovan je kod 250.000 a usmrti čak 140.000 žena širom sveta. Samo u Srbiji od raka jajnika godišnje oboli više od 800 žena, a 450 njih izgubi život.

Tek pre četiri godine, predstavnici organizacija pacijenata širom sveta okupili su se po prvi put kako bi razgovarali o zajedničkim problemima. Ovaj inicijalni sastanak trebalo je da probudi svest zajednice kako bi se započelo sa promenama na globalnom nivou. Grupa se susretala sa mnogim nejasnoćama i greškama u razumevanju ove bolesti.

Naime, najčešći simptomi raka jajnika su: oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, stalan osećaj umora, gorušica, bol u leđima, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor, neobično vaginalno krvarenje i drugo. Navedeni simptomi su kod nekih žena uobičajeni i kada nije reč o raku jajnika. Međutim, ako se simptomi uporno ponavljaju svakodnevno duže od tri nedelje, žena bi trebalo da se obrati svom lekaru. Simptomi su dvosmisleni i često pogrešno dijagnostikovani tako da se kod većine pacijentkinja bolest identifikuje u kasnom stadijumu. Zato i ne čudi da se za rak jajnika često kaže da je "tihi ubica".

Dobra vest je, međutim, da svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasiti život i da je prvi korak za to kompletan ginekološki pregled (Papanikolau test ne može otkriti postojanje ovog raka). Ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života iznosi 93 procenta.

Iz istog broja

Novogovor

Crvena linija

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

60,8

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu