Nedelja

Inicijativa

Spasavanje platana

Iz Gradskog zelenila nedavno su najavili da će svi platani duž Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu biti posečeni. Bez prethodnog obraćanja građanima ili javne rasprave, direktor ove komunalne službe Radovan Draškić saopštio je da se planira seča svih stabala od Vuka do Cvetkove pijace i da za taj šok sugrađani treba da se pripreme.

Spasavanje platana 1

Ubrzo je osnovana Fejsbuk grupa čiji je cilj "očuvanje najlepšeg drveća u Beogradu kome preti dalja seča od pomahnitalih testera Gradskog zelenila". Za nekoliko dana ona je okupila skoro 8000 građana.

Potom su ličnosti iz javnog života poslali molbu gradonačelniku Beograda za spas 500 platana. U tekstu koji su potpisali, između ostalih, Svetlana Velmar Janković, Vlada Veličković, Dobrica Ćosić, Mihajlo Mitrović, stoji: "Uvereni da delite naše mišljenje, da je Bulevar kralja Aleksandra sa moćnom alejom platana jedini naš pravi evropski bulevar, i da stoga nećete dozvoliti da se ogromna kulturno-istorijska vrednost Beograda pretvori u beživotni pejzaž sa Meseca."

Apelovala je i Akademija arhitekture Srbije, ocenjujući da je posle više bombardovanja Beograda ovo najteža nevolja koja se nadvila nad srpskom prestonicom.

Direktor Gradskog zelenila Radovan Draškić saopštio je da postoji nekoliko razloga za seču drveća. Prvi razlog je njihova starost i obolelost, jer se tvrdi da su napadnuti patogenim gljivama. Drugi je bezbednost jer kada pada sneg ili duva vetar postoji opasnost "da neka grana ili drvo ne padne". I konačno, sledi rekonstrukcija Bulevara, pa kad se već sve radi i raskopava cela ulica, eto idealne prilike da se posade nova stabla.

Beograđani smatraju da je čudno što se svih petsto stabala naprasno i odjednom razbolelo, a ako je to istina, bolji način je da se leče. U žalbama stoji i da nema te evropske prestonice gde je u jednom trenutku posečeno 500 stabala takve starosti.

Podsećanja radi, drvoredi pored saobraćajnice smanjuju saobraćajnu buku za 30 do 40 odsto, a raspostiranje čestica prašine i čađi za preko 60 odsto.

Beograd se već pokazao kao nedovoljno brižan prema svojim zelenim površinama. Ulica kralja Milana, nakon rekonstrukcije, više nema nikakav hlad, godinama se vodi borba za spas Petog parkića, a Zvezdarska šuma se seče, kako piše "Dojče vele", "pod izgovorom proširenja bolnice, iako to Kliničko-bolnički centar ‘Zvezdara’ nije tražio".

Na forumima, Beograđani izražavaju sumnju u obrazloženja Gradskog zelenila, plašeći se da je to još jedan izgovor za proširenje parkinga ili nekog drugog projekta o kome će se tek naknadno saznati, kada divovski platani već budu uništeni.

Iz istog broja

Novogovor

Inkluzivno

Milan Milošević

Broj nedelje

11.923

Pretnje dopisnici "Novosti" iz Šapca

Pop Bogdan

D. Todorović

Lik i delo

Dragan Vukanić

Dragoslav Grujić

Likovni konkurs

Ostavite cigarete

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu